Početna
Srijeda, 15.Srpnja 2020 (19:20:31) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Karma – razumijevanje prošlosti i oblikovanje budućnosti u sadašnjosti

Zdravlje, 01.06.2015. (09:45) Piše: Conny Petö Đeneš
Ilustracija (nuestromundoespiritual.com)
Ilustracija (nuestromundoespiritual.com)

Sama riječ karma znači djelovanje ili postupak. Karma je univerzalni zakon uzroka i posljedice – postupci koje činimo i njihovi rezultati. Dobri postupci donose dobru karmu. Loši postupci donose lošu karmu. Karma niti nagrađuje, niti kažnjava. Ona je pravda. Svoje uzroke stvaramo sami, a karma isporučuje posljedice naših djelovanja.

Možemo ju zamisliti i kao univerzalnu banku u kojoj svatko ima svoj račun. Ispravnim postupkom na svoj račun polažemo dobru karmu, a neispravnim lošu (stvaramo minus na računu). Cilj je izravnati račun i biti u plusu, biti u ravnoteži – nemati dugova, niti neplaćenih računa.

Živjeti u ravnoteži i skladu znači posjedovati unutarnji i vanjski mir.

Sudbina ili slobodna volja?

Naša budućnost nije predodređena, ona je samo naznačena, vjerojatna. Hoće li se očitovati ili neće ovisi o nama samima. Stvarnost, sudbina i budućnost nisu isplanirani ni utvrđeni, već podložni stvaranju, kreiranju i mijenjanju u svakome trenutku.

Plemeniti postupci i konstruktivno razmišljanje stvaraju dobru karmu. Ljubav privlači ljubav. Velikodušnost i davanje privlače izobilje i blagostanje. Zdrava prehrana i stil života donose zdravlje. Vrijednost i marljivost donose uspjeh. Samopoštovanje i poštovanje drugih privlače prijateljstvo, dobar status u društvu - socijalno blagostanje. Sila pozitivnog djelovanja rađa sreću, mir i ravnotežu – dobru karmu.

Suprotno tome, ako razmišljamo negativno, ponašamo se neodgovorno, sebično, osvetnički, zlobno, pohlepno, bezosjećajno i slično, stvaramo lošu karmu, koja se može očitovati odmah, ali i godinama kasnije (ponekad i u drugom životu).

Vrste karme i karmička astrologija

Razlikujemo nekoliko kategorija karme:

  1. sanćita (sveukupnost znanih i neznanih karmi nakupljenih kroz sve živote),
  2. prarabdha (dio karme koji se manifestira u ovome životu),
  3. kriyamana (naša slobodna volja - mogući rezultat koji stvaramo svojim trenutnim djelima),
  4. agama karma (nadolazeća karma koja će se manifestirati u budućnosti).

Osnovna razlika između agama i kriyamana karme je što se agama karma odvija u našem umu, a kriyamana karmu određuje naša spremnost ili sposobnost da ju provedemo u djelo.

Naša je budućnost rezultat plesa slobodne volje i sudbine (karmičkih uvjeta i sklonosti). Stjecanjem uvida u karmu, povećavamo slobodnu volju i osvješćujemo što trebamo činiti da bismo neutralizirali ili ublažili negativnu karmu i povećali pozitivnu – što je najveća svrha Jyotisha – karmičke astrologije.

Sve je ove kategorije međusobno su isprepletene čineći mrežu koja se neprekidno mijenja, održavajući stabilnost Zakona uzroka i posljedice, sudbine i slobodne volje.

Cilj Jyotisha nije predviđanje događaja, već usmjeravanje na put evolucije, unutarnjeg rasta i duhovnog razvoja.

Karmička astrologija sastavni je dio Jyotish analize i tu je da nam pomogne prepoznati karmičke utjecaje koji se u nama nalaze u obliku naših misli, osjećaja, doživljaja i odluka. Kada ih osvijestimo i upoznamo, možemo na njih djelovati.

Smisao znanja karmičke astrologije je povećanje slobodne volje kroz svjesno djelovanje.

Današnja djela, misli, osjećaji - sutrašnja su sudbina!

Ukupnost naših misli, stavova, osjećaja, doživljaja isamosvijesti čini naš karakter. Upravo taj karakter postaje naša sudbinska budućnost. U kojoj je mjeri karakter već predodređen, a koliko svaki pojedinac ima izbora u samoodređivanju otkriva nam Jyotish. On može ukazati na rezultate prošlih karmi koje možemo nadići, na one koji će nas ograničiti i čije posljedice moramoproživjeti. Karma se može manifestirati na različite načine:

  1. Dridha karma – to je karma na koju ne možemo djelovati, jer daje nepromjenljive rezultate. Svima nama se, s vremena na vrijeme, nešto dogodi, a da zaista ne postoji ništa čime bismo to mogli spriječiti. Ali takva karma iznosi svega 5-10%, dok je ostatak moguće promijeniti našim djelovanjem u sadašnjem trenutku.
  2. Adridha karma – fleksibilna karma koja uključuje naš slobodan izbor. Današnja adridha karma oblikuje smjer naše buduće dridha ili dridha-adridha karme. To su djela koja činimo u sadašnjosti, koja će kasnije oblikovati našu budućnost.
  3. Dridha-adridha karma - radi se o događajima koje nismo mogli izbjeći, ali na njih možemo utjecati svojim sadašnjim odlukama i djelovanjima – našom unutarnjom promjenom na bolje.

Karmički "račun"

Naš račun u univerzalnoj karmičkoj banci jest sinteza onoga što činimo u sadašnjosti te onoga što smo učinili u prošlosti. Budućnost nam je ponuđena da je oblikujemo prema želji.

Možemo se suočiti sa svojim problemima, napraviti promjenu u svojem životu i početi djelovati na drugačiji način, ili se možemo vrtjeti u krugu i uvijek iznova ponavljati iste pogreške.

Karmička banka je nepristrana institucija u kojoj je svaka osoba odgovorna za svoja ulaganja. U njoj ne vrijede izgovori poput: "Zaboravio/zaboravila sam položiti novac na račun, pa moja kartica nije imala pokriće.".

Karmička banka neće nam oprostiti dugove, ali nas neće niti teretiti za ono za što nismo odgovorni. Nesvjesnost o pogrešci ne štiti nas od njezine posljedice. Naknadu za nedopušteno prekoračenje platit ćemo bez obzira na razlog. Banku ne zanima to što smo zaboravili poravnati račun ili nismo znali kako to učiniti. Isključivo smo sami odgovorni za svoj račun u karmičkoj banci.

Sve dobro (ali i loše) što proizlazi iz karmičkog računa stvorili smo sami.

Karmičku banku nije moguće potkupiti ili prevariti. Žanjemo ono što smo posijali, dobivamo ono što smo zaslužili. Sve se vraća, sve se plaća. Uvijek nas sustigne sve što nam pripada.

Karma iz prošlosti (ili prošlog života) nije opravdanje za nerazboritost u sadašnjosti. Npr., ako osoba godinama zanemaruju platiti porez i izvlači se od te obaveze na ovaj ili onaj način, jednog dana stiže pismo iz Porezne uprave sa računom za neuplaćenim porezom uvećanim za kamate.

Ponekad prođu i godine, ali dug na naplatu stiže prije ili kasnije. Možemo se izvlačiti na siromaštvo ili bolest, optužiti poštara za propuštenu isporuku, reći da smo se preselili pa uplatnice nismo primili na novoj adresi, ljutiti se na psa ili mačku koji su pojeli uplatnice, ali dug ćemo ipak platiti. Možda će nam zamrznuti račun i obustaviti plaću, ili će nam zaplijeniti imovinu, a možda čak završimo i u zatvoru, ali potražitelj će naplatiti ono što mu dugujemo.

Možemo se žaliti i govoriti kako je to sve "nepošteno", kako je život težak i nepravedan, ali bit ćemo prisiljeni platiti svoj dug.

Svaki trenutak života pruža nam mogućnost da malo pomalo uravnotežujemo svoj karmički račun i na njemu stvaramo plus (dobru karmu). Pozitivno djelovanje vodi nas prema uspostavljanju ravnoteže i ovladavanju sobom.

Prošlost ne možemo mijenjati, ali zato budućnost možemo oblikovati kako želimo!

Više o karmičkoj astrologiji možete pogledati ovdje: http://jyotish.nebeska-harmonija.hr

Savjete opisane u ovom članku provodite na vlastitu odgovornost uz konzultaciju sa osobnim liječnikom.

Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine te voditeljica Centra Zdravlja HarmonijaMobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Frigoservis Šime - klima uređaji