Početna
Petak, 20.Rujna 2019 (14:45:46) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Free Poreč MTB Tours: kroz porečke šume, vinograde i maslinike
Mordokon 2019

Seksualna energija - Tsing

Zdravlje, 23.03.2015. (07:48) Piše: Conny Petö Đeneš
Ilustracija (healershaman.com)
Ilustracija (healershaman.com)

Seksualna energija kao najjača pokretačka sila oduvijek je bila glavna preokupacija mnogih filozofa, psihologa, umjetnika, stvaratelja, baš kao i svih ostalih željnih uživanja u seksu.

Izražavanje seksualnosti je neizbježan rezultat privlačenja i ritmičkog toka energije koja pokreće naš život. Ta snažna energija može biti izvor kreativnosti, nadahnuća i velikog zadovoljstva, ali i duboke patnje, destruktivne strasti koja čovjeka može dovesti do ''zamračenja uma'' i djelovanja u smjeru suprotnom od ljubavi. Zašto je tome tako i što je to ustvari seksualna energija?

Na istoku ju nazivaju Tsing, a nastaje kad se u blizini nađu dvije ili više osoba (suprotnog ili istog spola). Postoje 3 razine Tsinga, a svaka je sljedeća snažnija od prethodne:

Prva razina pojavljuje se kad dvije (ili više) osoba  stupe u kontakt – u kojem nema tjelesnog dodira. To je onaj osjećaj ''prepoznavanja'', kada vam se čini da su vam se noge odsjekle u trenutku kada ste ugledali voljenu/željenu/dugo očekivanu osobu ili čuli njezin glas, i kada želite odmah, istog trena, pohitati k ljubljenoj osobi, ali se od treme ne možete niti pomaknuti. 

Druga razina uspostavlja se dodirom, zagrljajem ili poljupcem. U pitanju je stanje kada već ''gorite od želje''. Divan, nepodnošljiv osjećaj, od kojeg vam se čini da bi mogli ''eksplodirati'', a na mjestu dodira osjećate predivnu titrajuću energiju i toplinu koja izaziva žmarce po cijelome tijelu i skoncentrirana je duboko u seksualnoj čakri.

 Treća razina se budi prilikom spolnog čina, kada se partneri obgrle. U ovom stanju titranje i žarenje je više nego snažno. Neopisivo je. Nezasitna potreba za što dubljim prodiranjem i neutaživa glad za sjedinjenjem.

U konačnici je to prekoračenje sve tri razine, pri kojem nestaje glasa, slike, vizije, u kojem se momentalno brišu barijere prostora i vremena. Nestaju sve ograde, maske, uloge. Doživljava se jedinstvo sa svime, a Ljubav teče u svim pravcima i obasjava sve čega se dotakne.

Nakon vibrirajućeg vrhunca te neizmjerne radosti, prijašnja se ličnost prazni. Nestaje sve prikupljene napetosti, doživljavaju se mir i spokojstvo koji se ničim ne mogu narušiti. Ogoljeni smo do srži na najmanji djelić bića.

Upravo zbog ove prirodne, vrlo moćne magnetičnosti, mnoga društva i religije strogo reguliraju ponašanje muškaraca i žena. Nisam pobornik reguliranja ponašanja, jer se pri tome gubi spontanost i podložnost manipulaciji je velika, a ono što je najgore – na takav način potiče se ljude da potiskuju svoje želje i samonegiraju se. No, sa druge strane, ako nismo dovoljno zreli i ako svjesno ne ulazimo u seksualni odnos, onda on prije ili kasnije postaje izvorom patnje i frustracije. Zbog toga je samoregulacija vlastitog ponašanja naš aktivni izbor da nešto činimo ili ne činimo, a temelji se na našoj odluci o tome tko mi uistinu jesmo.

Seksualna energija je prije svega stvaralačka energija. Kada je usmjerena nadolje ona stvara djecu, a kada se preusmjeri nagore - doživljavamo preobražaj.

U astralnom tijelu čovjeka nalaze se energetski centri (čakre), bez kojih tijelo ne bi postojalo, budući oni održavaju funkciju života.

Na prvoj čakri, smještenoj na dnu kralježnice, nalazi se ovojnica u obliku sklupčane zmije smotane tri i pol puta, znane pod imenom Kundalini. Iz tog mjesta dižu se tri najvažnija energetska kanala: središnji kanal pod imenom Sušumna i dva koja se naizmjenično obavijaju oko Sušumne, pod imenima Ida i Pingala. Oni prolaze kralježnicom do središta glave i provode Kundalini energiju.

Probuđena Kundalini penje se uz kičmu i energetskim centrima donosi život i zdravlje. Kada stigne do tjemena, krunske čakre, sjedinjuje se sa Šivom (čistom svijesti).

Kundalini se budi kroz intenzivne molitve, duboku meditaciju, yoga tehnike i/ili tantrički odnos. U tantričkom seksu Kundalini se koristi kao ''sredstvo'' za doživljavanje viših stanja svijesti. No, manipulacije sa Kundalini energijom su vrlo opasne. Prije nego ''se počne baviti buđenjem'' ove energije, osoba treba imati dobru osnovu u meditaciji, kontroli osjetila i treba razriješiti svoje potisnute emocionalne blokade.

Iako postoje tehnike za buđenje Kundalini energije, najbolje je kada se ona sama spontano probudi, bez manipulacije, jer u protivnom može izazvati tjelesne i mentalne poremećaje ukoliko cijeli duh/tijelo sustav nije pripremljen za nju.

Zato, dobro se pripremite za ples sa Kundalini, jer ples sa njom je poput flamenka - vrlo strastven i prodire do same srži! Ona, poput drugih zmija, ima ogromnu moć, pa dobro razmislite imate li hrabrosti pogledati joj u oči?!

Sljedećeg ponedjeljka bit će riječi o Tantri, ljubavi i seksu.

Savjete opisane u ovom članku provodite na vlastitu odgovornost uz konzultaciju sa osobnim liječnikom.

Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine te voditeljica Centra Zdravlja Harmonija

www.nebeska-harmonija.hr 
www.atlas-therapy.eu 
www.holistic-cures.euMobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Nova Corolla Hybrid
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!