Početna
Četvrtak, 23.Svibnja 2019 (20:01:58) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju
Viendel - Digitalni marketing

Priča o leptiru

Zdravlje, 19.01.2015. (08:18) Piše: Conny Petö Đeneš
Ilustracija (animals.desktopnexus.com)
Ilustracija (animals.desktopnexus.com)

Jednog se dana na čahuri pojavio maleni otvor. Čovjek je satima sjedio sa strane i gledao kako se leptir muči, ne bi li kroz taj maleni otvor izvukao svoje slabašno tijelo. Najednom je stao i činilo se kako dalje ne može.

"I tebi će se omogućiti siguran povratak,
samo ako zatražiš sa vjerom,
pa makar bila manja od gorušičina zrna:
i ako si strpljiv i voljan slušati
naputke Svemira
čak i ako nisu onakvi
kakve bi želio čuti.

Neka bude volja Tvoja, ne moja
- to je razumijevanje
koje će te vratiti kući."

- Joan Borysenko

Željevši mu pomoći, čovjek je uzeo škare i njima razrezao čahuru, a leptir je iz nje sa lakoćom izašao, krhkoga tijela i smežuranih krila. Čovjek ga je nastavio promatrati, očekujući da se krila svakoga trena otvore, povećaju i rašire, kako bi ojačala i podržala njegovo tjelešce u prvome letu.

Ništa se, međutim, nije dogodilo!

Umjesto očekivanoga, leptir je čitav svoj kratki život proveo puzeći slabašnim tijelom i sa nerazvijenim krilima, nikada nije poletio!

Usprkos svojim dobrim namjerama i ljubavi, čovjek nije razumio kroz kakve je poteškoće leptir trebao proći dok je izlazio iz čahure, a te je poteškoće osmislila Majka Priroda, kako bi krv imala vremena proteći u krila omogućivši sitnome stvorenju da poleti.

Teškoće su nam ponekad potrebne. Kad bi nas Priroda oslobodila svih prepreka, ne bismo se razvili, niti bismo ikad postali onoliko snažni koliko možemo biti.

"Nikad ne bismo mogli letjeti".

  • Tražio sam snagu, a život mi je dao poteškoće koje su me osnažile.
  • Tražio sam mudrost, a život mi je dao probleme koje je trebalo riješiti.
  • Tražio sam bogatstvo, a život mi je dao um i tijelo da mogu raditi.
  • Tražio sam hrabrost , a život mi je dao prepreke koje je trebalo svladati.
  • Tražio sam ljubav, a život mi je dao ljude kojima je trebalo pomoći.
  • Tražio sam usluge, a život mi je dao prilike.
  • Nisam dobio ništa od onoga što sam tražio, ali sam dobio sve što mi je trebalo.

U životu nam se ponekad događaju stvari, situacije i okolnosti koje nam nisu drage, već su teške. Nikad ih sami sebi nikad ne bismo poželjeli, ali nakon nekog vremena ipak shvatimo kako smo kroz njih narasli i osnažili se, jer je prolazak kroz njih ustvari, ma koliko bolan bio, imao neku svrhu.

Razlika između samopomoći i duhovnosti

"Želja je titraj stvaralačke inteligencije nastao u dubini vaše duše. Rođena je kao plod svih utjecaja, doživljaja i iskustava koji oblikuju vašu sudbinu. Nastala je na osnovi svega što vi jeste, a to je više od onoga što znate o sebi. Zato je tajanstven cilj i svrha želje. Ona je čudo kojem se treba čuditi u tišini."

- Adrian P. Kezele, Stvaranje sreće

Pojam samopomoći podrazumijeva rad na sebi u smislu emocionalnog i mentalnog osvještavanja, poboljšanja situacije u kojoj se nalazimo te ostvarenja želja i ciljeva u skladu sa time.

Podrazumijeva i rad uz korištenje tehnika psiholoških i alternativnih metoda usmjerenih ka ostvarenju želja, kao npr. pronalaženje savršenog partnera, poboljšanje financijske situacije, kupnja novog automobila, odlazak na veliko putovanje i sl.

Duhovnost propitkuje naše želje – što je doista, istinski dobro za nas, te odakle znamo da je upravo to što želimo za nas dobro?

Često zbog usvojenih društvenih uvjetovanosti i mentalnih obrazaca želimo nešto što u biti i nije prva želja našeg srca i što sami po sebi, bez tih uvjetovanosti i obrazaca zapravo ne bismo željeli. Tako žene npr. povećavaju grudi i botoksiraju si lice, muškarci povećavaju penis, djeca jedu previše brze hrane i piju previše gaziranih i drugih nezdravih napitaka.

Sasvim je sigurno svatko od nas barem jednom bio u situaciji da nešto silno želi, a kad si je tu želju ispunio, shvatio je da to ustvari nije želio te da to nije bilo za njegovo dobro.

"Ako želimo naučiti čitati pismo Prirode, potrebno je prvo usvojiti prvo pravilo tog pisma: ništa nije slučajno!"

- Adrian P. Kezele

U duhovnosti je fraza "za najviše dobro" često upotrebljavana, što znači da se mnoge naše želje ne moraju ostvariti upravo stoga jer nisu za naše najviše dobro.

Zato stvari moramo naučiti prihvaćati onako kako nam dolaze, a poruke koje dobivamo iz okoline pravilno tumačiti. Jednom kada stvari naučimo promatrati iz perspektive koja ne dolazi iz ega, doznat ćemo što je istinski dobro za nas, a što nije.

Kada spoznamo istinske želje svog srca te ih naučimo razlikovati od želja i željica, odnosno, kad naučimo živjeti u sinkronicitetu, tada možemo reći da živimo kroz stvaralačku duhovnost. Ona predstavlja stanje otvorenosti i fleksibilnosti, a pokretačka snaga je ushit i oduševljenje zbog istraživanja nepoznatoga. To je način življenja u kojemu smo otvoreni za sve mogućnosti, u kojem osjećamo čarobni dječji ushit, posjedujemo vještinu prihvaćanja i sposobni smo "očitavati" poruke podudarnosti. Tada znamo da smisao života nije status quo određenog stanja, već je životni proces kroz stvaralačku duhovnost, odnosno aktivno stanje u kojem djelujemo u skladu sa porukama koje dobivamo (sinkronicitet).

"Zamijetio sam tri načela koja, čini se, pripadaju sinkronicitetu.

Prije svega, sinkronicitet se događa kad se osjećam "centriran".
Kad se vratim kući nakon perioda meditacije, zbiva se obilje sinkronističkih događaja. Ako sam umoran ili napet, sinkroniciteta gotovo da nema.

Drugo, čini se da sinkronicitet podržava moje vlastite namjere. Ako radim na knjizi, sinkronistički događaji me vode baš do pravog materijala koji mi je potreban.

I na kraju, zapazio sam da, što se više igram sa svijetom, to je više sinkroniciteta. Ako sjedim na proplanku u šumi, teško da će biti sinkroniciteta; on dolazi kroz interakciju s ljudima."
- Peter Russell

Savjete opisane u ovom članku provodite na vlastitu odgovornost uz konzultaciju sa osobnim liječnikom.

Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine te voditeljica Centra Zdravlja Harmonija

www.nebeska-harmonija.hr 
www.atlas-therapy.eu 
www.holistic-cures.euMobilna verzija članka

Oglasi

Izaberite novu Corollu prema vašim potrebama.
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Pogrebne usluge Silentium
Frigoservis Šime - klima uređaji