Početna
Petak, 20.Rujna 2019 (10:31:17) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Free Poreč MTB Tours: kroz porečke šume, vinograde i maslinike
Istarski supermarketi - aktualni akcijski katalog

Vastu – indijski Feng shui

Zdravlje, 22.12.2014. (09:10) Piše: Conny Petö Đeneš

Vastu je drevna vedska znanost o stanovanju, dio je Sthapatya Vede – znanosti o arhitekturi koju je oživio Maharishi Mahesh Yogi. Sthapatya Veda daje nam pravila za izgradnju zgrada/kuća/objekata usklađenih sa zakonima Prirode. Kozmička pravila ugrađena u strukturu kuće/zgrade/objekta daju nam maksimalnu podršku za svakodnevni život.

U Sthapatya Vedi svaki dio zgrade ili kuće ima poseban odnos sa cjelinom. Kao rezultat povezanosti između dijelova i cjeline, unutar građevine, više vrijednosti su izražene. Te vrijednosti se nazivaju Vastu i Brahmastan.

Vastu se odnosi na unutrašnji prostor, tj. prostor unutar crta ograde ako se radi o kući sa zemljištem, ili se odnosi na unutrašnjost stana u zgradi (mada je bitan i Vastu same zgrade).

Vastu je podijeljen u više područja sa različitim atributima, koji predstavljaju različite kvalitete oživljene kroz pravilan dizajn.

Brahmastan je središte kuće/stana/poslovnog prostora/objekta s kojim su povezani svi ostali dijelovi. Ta povezanost između centra i ostalih dijelova stvara posebnu energiju koja hrani i njeguje stanovnike, stoga bi brahmastan uvijek trebao biti prazan, bez stupova, namještaja, puno stvari.

Vastu puruša ili dobri duh prostora!

Riječ Vastu znači prostor, a puruša je biće ili duh, znači Vastu puruša je dobri duha prostora u kojem živimo (ili radimo)!

Prema Vedama, postoje 4 osnovna izvora prirodne energije, koje donose svjetlost, život, zdravlje i vitalnost – Sunce, Mjesec, vatra (u moderno doba u sklopu Vastua to je struja) i Prana (bioenergija svakog pojedninca). Upravo pranu sadrži i svaki prostor.

Kao što čovjek nema jednaku količinu prane u svim dijelovima tijela (najkoncentriranija je u glavi i oko nje, a najmanje je ima u nogama), tako i Vastu puruša, čija se glava nalazi u sjeveroistočnom dijelu kuće/stana/objekta, a noge u jugozapadnom. Stoga je jako važno da sjever, istok i sjeveroistok budu otvoreni, sa što više prozora i da ulaz u kuću bude sa istoka ili sa sjevera, dok je poželjno da jug i zapad budu što zatvoreniji, te da se na zapadnim i južnim zidovima nalazi težak namještaj.

Prostor u kojem stanujemo/radimo/boravimo i njegov oblik, orijentacija i uređenje utječu na naše zdravlje, uspjeh, zaradu, kreativnost, stvaralaštvo, odnose, duhovni razvoj i dr.

Mahabhute ili pet elemenata, kako su važan dio Ayurvede i Jyotisha, tako su važan dio i Vastua, u kojem se povezuju sa četiri spojna smjera i središtem:

 1. Prostor – središte kuće – Brahma.
 2. Zrak – sjeverozapad – Vayu
 3. Vatra – jugoistok – Agni
 4. Voda – sjeveroistok – Isa
 5. Zemlja – jugozapad – Pitri

Redoslijed elemenata je jako bitan, jer u sebi sadrži evoluciju stvaranja. Prostor sadrži samo prostor. Zrak sadrži i zrak i prostor. Vatra sadrži prostor, zrak i vatru. Voda prostor, zrak, vatru i voda, dok zemlja sadrži sve elemente – prostor, zrak, vatru, vodu i zemlju.

Tradicionalno, u hindu kulturi, elementi se štuju kroz njihova božanstva i tako se štuje sklad koji upravlja Svemirom.

Sjeveroistok se smatra "prolazom do bogova" te je stoga važno da je otvoren i da voda dolazi sa te strane.

Spavanje i kreativni rad u odnosu na Vastu

Prema eksperimentima urađenim u Faradayevom kavezu (koji predstavlja zaštitu od električnog polja, u kojem su blokirani svi vanjski utjecaji) mjereći ljudski magnetizam (bez obzira na sjevernu i južnu polutku) rezultati su pokazali da je glava u svih ljudi sjeverno magnetizirana, a noge južno, također desno uho je sjeverno magnetizirano, a lijevo južno, dok je nos južno magnetiziran u odnosu na zatiljak koji je sjeverno magnetiziran.

Ako uzmemo kompas za primjer, južni pol igle uvijek se okreće prema sjeveru, a sjeverni prema jugu (suprotnosti se privlače). Kako je hemoglobin u našoj krvi sastavljen od željeza, naše krvne stanice, kao maleni magneti, ponašaju se kao igla na kompasu – okreću se prema sjeveru i jugu. Stoga ako smo krivo okrenuti, to može uzrokovati nervozu i umor.

Stoga smjer spavanja bi nam trebao biti sa glavom na jugu i nogama na sjeveru, eventualno glava može biti na istoku, a noge na zapadu kod osoba koje redovno obavljaju duhovne prakse. Glava na zapadu se nikako ne preporučuje, dok je glava na sjeveru strogo zabranjena, zbog Zemljinog magnetizma koji djeluje na smjer naših crvenih krvnih stanica.

Isto tako dozvoljeni smjerovi sjednja kod učenja, čitanja, rada ili izražavanja kreativnosti su sjever i istok. Usmjerenje prema jugu i zapadu blokira koncentraciju i inspiraciju.

U Njemačkoj su vršena Vastu istraživanja koja su pokazala da radnici okrenuti u smjeru jug i zapad imaju za 35% manju produktivnost u odnosu na one koji su okrenuti u smjeru sjevera ili istoka.

Vastu remedijalna sredstva

Vastu nudi i niz korektivnih sredstava kako ispraviti negativne energije u već sagrađenom prostoru, koji nije pravilno usmjeren:

 • yantre i piramide,
 • yagye,
 • kristale, metale i drago kamenje,
 • boje, slike i zrcala,
 • biljke,
 • glazbu i vedske mantre,
 • promjenu funkcija prostorija,
 • ispravljanje oblika i nagiba zemljišta.

Vastu savjeti za raspored prostorija

 • Brahmastan – središnji dio stana/kuće – prazan, slobodan i neopterećen stvarima, eventualno piramida u njemu.
 • Istok: glavni ulaz, ured, soba za učenje, spavaća soba za mladi bračni par koji želi dijete, balkon.
 • Sjeveroistok: soba za meditaciju, mjesto za fontanu i oltar, balkon.
 • Sjever: glavni ulaz, ured, prostor za sef sa vrijednostima ili novcem, predvorje, balkon.
 • Sjeverozapad: soba za učenje, soba za goste, dječja soba, wc, kupaonica.
 • Zapad: dječja soba, dnevna soba, skladište.
 • Jugozapad: spavaća soba za odrasle, skladište, teške stvari.
 • Jug: blagavaonica, stepenice, spavaća soba za odrasle, skladište.
 • Jugoistok: kuhinja, kamin.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Nova Corolla Hybrid
Pogrebne usluge Silentium
HAK Auto-klub Poreč
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!