Početna
Četvrtak, 23.Svibnja 2019 (19:59:37) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju
Besplatne MTB ture

Mirisno dodirna čarolija – aromaterapija!

Zdravlje, 10.11.2014. (08:27) Piše: Conny Petö Đeneš
Ilustracija: jvbuyer.blogspot.com
Ilustracija: jvbuyer.blogspot.com

Miris i dodir najvažnije su komponente umijeća nježnog iscjeljivanja, poznatijeg pod nazivom aromaterapija.

Dodir je prekrasan oblik komunikacije naše ljubavi i suosjećanja za druge na vrlo direktan način. Sva živa bića odazivaju se dodiru i zato dodir prepun nježnosti i ljubavi u aromaterapeutskoj masaži pomaže u ispunjenju tih potreba. Dodir može biti vrlo različite kvalitete, a nježni, opažajni i pažljivi dodir pomaže kao okidač u procesu samoiscjeljenja.

Osjet mirisa danas u modernom svijetu, nažalost, sveden je na ''primitivnu'' životinjsku razinu. Zbog toga je taj osjet najmanje istražen. No, u aromaterapiji on igra vrlo važnu ulogu.

Miris je važan za pravilno disanje. Ako se u našoj blizini nalazi neki miris koji nam paše, npr. ruža ili bor, širimo nosnice i pokušavamo udahnuti ''punim plućima''. Dok suprotno, ako do nas dolazi neugodan miris automatski zadržavamo dah i trudimo se što manje disati.

Miris utječe na naše emocije, misli i stanje duha općenito.

Umijeće nježnog iscjeljivanja

Aromaterapija ili umijeće nježnog iscjeljivanja je grana komplementarne medicine koja se koristi za očuvanje zdravlja (preventivno) i održavanje psihofizičke ravnoteže čovjeka.

Ilustracija: jvbuyer.blogspot.com
Ilustracija: lenntech.com

Aromaterapija je drevni način liječenja zasnovan na upotrebi esencijalnih i biljnih ulja i drugih aromatskih sastojaka sa ciljem promjene raspoloženja, kognitivnih funkcija i zdravlja općenito.

Njome su se koristili iscjelitelji Kine, Tibeta, Indije i srednjeg Istoka, a na njoj je gotovo u potpunosti bila zasnovana medicina staroga Egipta prije oko 5000 god. Kao sastavni dio Ayurvede – drevne indijske medicine – koristi se tisućama godina.

Aromaterapiju poznavali su i Grci i Rimljani, a u srednjem vijeku pomagala je u sprečavanju zaraze, posebice kada je vladala kuga.

Termin "Aromaterapija" skovao je Rene Maurice Gattefosse in 1928. On je koristio tu riječ da implicira terapeutsku upotrebu aromatskih supstanci (esencijalnih ulja). Od početka aromaterapije, praksa je obuhvatila ljudsku patologiju i tretmane različitih stanja (emocionalnih i tjelesnih) sa upotrebom esencijalnih ulja. Kako se aromaterapija razvila u praksu prihvatila je holistički pristup koji uključuje tijelo, um i duh (energiju).

Najčešći oblik aromaterapije jest terapija dodirom. Ta metoda kombinira fizičke i emocionalne učinke nježne masaže s ljekovitim i psihoterapijskim značajkama esencija biljaka. Ne samo da smanjuje stres i poboljšava raspoloženje, aromaterapija čak uspješno liječi sve manje poremećaje. Primjerice, masaža eteričnim uljima posebno je djelotvorna u liječenju problema s kojima se susreću žene, kao što su PMS, poremećaji u menopauzi, bolovi u mišićima i sl. Također, uporaba mirisnih lampica može olakšati blaže oblike tjeskobe i depresije, nesanicu, emocionalno uzrokovane seksualne tegobe, glavobolje i dr.

Psihoaromaterapija

Psihoaromaterapija nastoji udružiti fiziološke učinke eteričnog ulja, na središnji živčani sustav, sa subjektivnom reakcijom na mirise svake osobe.

Svima je poznato da se ljudi prepoznaju i privlače preko mirisa, kao što je i poznato da određeni mirisi u nama bude ugodu ili neugodnu, te bude sjećanja… Istina je da mirise koje jednom osjetimo gotovo nikad ne zaboravljamo upravo zbog njihove sposobnosti da uzburkaju naše emocije. Npr. miris pite od jabuka, može nas svaki put vratiti u djetinjstvo.

Zašto je tome tako?

Ilustracija: jvbuyer.blogspot.com
Ilustracija: exellenceintouch.com

Mirisne molekule (eteričnih ulja) prodiru duboko u limbički sustav, u kojem su pohranjene sve naše emocije, sjećanja i sve što spada u domenu podsvjesnog. Limbički sustav, unutar mozga, aktivira hipofizu (najznačajnija endokrina žlijezda, koju zovu sjedištem hormona) i hipotalamus (dio mozga koji nadzire rad vegetativnog živčanog sustava i preko hipofize rad endokrinog sustava), nakon čega slijedi niz emocija povezanih sa duboko pohranjenim sjećanjem…

Upravo zbog te duboke povezanosti između mirisnih živaca i emocija, može se istaknuti velika vrijednost i važnost s kojom mirisi utječu na naše emocije. I baš zbog toga, može se reći kako mirisne molekule mogu brzo i učinkovito doprijeti do naše podsvijesti i smiriti ili stimulirati određene emocionalne i mentalne reakcije.

Na taj način aromaterapija može biti od velike pomoći kod transformacije, smirivanja i stimuliranja emocionalnih, mentalnih i seksualnih reakcija, zbog svojeg učinkovitog sedativnog, stimulirajućeg i afrodizijačkog djelovanja. Ovo se posebno pokazalo učinkovito kod smirivanja emocija ljutnje, bijesa, straha, depresije, tuge, napetosti, razdražljivosti, impotencije i frigidnosti.

Aroma afrodizijaci

Najfascinantniji mirisi od svih oduvijek su bili oni koji se upotrebljavaju za čarolije i ljubavne napitke. Mnoge mirisne biljke izlučuju supstancije sličnog kemijskog sastava kao što su i naše seksualne izlučevine. Takve lagane mirisne hormonske kemikalije nazivaju se feromonima.

Ilustracija: jvbuyer.blogspot.com
Ilustracija: allendaleforgestudios.co.uk

Hormoni su naš unutarnji kurir koji se izlučuju u krvotok da bi utjecali na aktivnost ciljanih stanica, dok su feromoni vanjski kuriri koji zrače kroz kožu da bi izazvali reakciju u drugoj osobi.

Najuspješnije afrodizijačke mirisne mješavine eteričnih ulja sadrže vrlo male količine mirisa koje podsjećaju na tjelesne tekućine i izlučevine ljudskog tijela. No, količina ''divlje note'' mora biti mala, jer u suprotnom postaje neugodna. Zavodljivost cjeline je ono što mješavinu čini erotičnom. Zato se moraju objediniti četiri vrste učinka koje ima miris: erogeni, anti-erogeni, narkotički i stimulirajući. Najveća tajna pri spravljanju mirisa jest da se miješaju u pravilnim omjerima. ;-) Prvi miris čarobne mješavine mora otkrivati svježinu i posjedovati antierogenu notu, koja blago pobuđuje zanimanje i čini čovjeka otvorenijim za skriveniji narkotički sastojak. Narkotični miris sam po sebi ne djeluje kao afrodizijak, ali pojačava prihvaćanje erotskih podražaja kao što su ugodno i romantično okruženje, zamamljiva glazba, društvo ljubavnika. Stimulirajuće note pripremaju osjet mirisa na skrivene i blage erogene (''animalne'') djeliće mirisa iz mješavine...

Ilustracija: jvbuyer.blogspot.com
Ilustracija: baseformula.com

Aromaterapija se vrlo često koristi za erotske užitke. Kombinacija nježne masaže sa mirisom ulja, senzualnom glazbom, romantičnim okružjem, zavodljivim plesom, svjetlom svijeća i drugim detaljima iz vaše mašte, pobuđuje temeljne osjete – miris i dodir, koji su glavne komponente zavođenja. No, da bi se dvoje ljubavnika uzdigli iznad granica osjeta i doživjeli ekstazu, potrebna je ljubav. Ljubav je najveći afrodizijak koji postoji! Bez nje sve je drugo bezvrijedno...

Savjete opisane u ovom članku provodite na vlastitu odgovornost uz konzultaciju sa osobnim liječnikom.

Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine te voditeljica Centra Zdravlja Harmonija - www.nebeska-harmonija.hr.Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Frigoservis Šime - klima uređaji
Pogrebne usluge Silentium
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom