Početna
Četvrtak, 23.Svibnja 2019 (20:02:57) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju
Max City - Max Gaming Day

Bachova cvjetna terapija – iscjeljivanje emocija

Zdravlje, 19.05.2014. (08:08) Piše: Conny Petö Đeneš

(balanceartsstudio.com)
(balanceartsstudio.com)

"Zdravlje ovisi o usklađivanju s našom dušom" - dr. Edward Bach 1932

Bachove cvjetne kapi sustav su biljnih medicinskih lijekova koje je otkrio dr. Edward Bach (1886-1936.). On je znao da se svaki mentalno/emocionalni disbalans reflektira kroz živčane putove na razini organa kako emocije prolaze kroz tijelo.

Bachove cvjetne esencije nježno pomažu u postizanju harmonije i ravnoteže na svim razinama našeg bića, a dublji smisao ove terapije leži u povećanju svjesnosti – prepoznavanju obrazaca po kojim živimo i iz kojih proizlazi naše ponašanje, u dubokom razumijevanju svoje osobnosti.

Terapijom se ne tretira sama bolest, već psiho-emocionalna blokada u kojoj se osoba nalazi.

Onog trenutka kada se otkriju negativna emocionalna stanja, postoji mogućnost da se spriječe katastrofalne fizičke i psihičke posljedice. Briga, strah, nesigurnost, zloba, ljubomora, napetost, blokiraju osjećajni život i s vremenom pretvaraju se u bolest.

Kakva su to stanja koja se mogu tretirati ovom terapijom?

Dr. Bach je podijelio 38 lijekova/remedija u 7 skupina za tretiranje emocionalnih stanja: straha, nesigurnosti, slabog zanimanja za sadašnjost, usamljenosti, preosjetljivosti na tuđe ideje i utjecaje, malodušnosti i očaja te prevelike brige za druge.

U dugogodišnjem radu prepoznao je i analizirao 38 temeljnih negativnih osjećaja ljudske prirode. Tu se ubrajaju: strah, zavist, malodušnost, rezignacija, želja za moći, ljubomora, tuga, uvrijeđenost i mnogi drugi.

Kako djeluju Bachove cvjetne kapi?

Bachove cvjetne kapi ne liječe time što napadaju samu bolest, već tako što naš cijeli duh/tijelo sustav preplavljuju finim vibracijama, pomoću kojih osoba prelazi iz stanja bolesti u stanje zdravlja, na način da negativno stanje zamjenjuju pozitivnom, suprotnom kvalitetom. One imaju jedinstveni i osobni učinak na svakog pojedinca. Ne postoji pravo liječenje bez promjene životnog stava, duševnog mira i unutarnjeg blaženstva; tu Bachove kapi (ili cvjetne remedije) pomažu da se osoba smiri i uravnoteži te postane sposobna za dublje uvide i integraciju osobnosti.

Dr. Bach je smatrao da je Priroda prepuna lijekova koji su u stanju jačati organizam i poticati ga na samoozdravljenje.

Emocionalno zdravlje predstavlja osnovu za uspostavljanje zrelog odnosa prema sebi, obitelji, prijateljima, ljubavnim odnosima i poslovnim suradnicima.

(balanceartsstudio.com)
(1stpetnaturals.com)

Tko je bio dr. Edward Bach?

Još kao dječak Edward Bach je odlučio postati liječnikom, jer je svako oboljelo biće u njemu izazivalo suosjećanje i želju da pomogne. Studirao je medicinu na University College Hospital, London i dobio diplomu za Public Health na Cambridgu. Bio je kućni kirurg i medicinski službenik za nezgode i nesreće u University College Hospital. Radio je i u National Temperance Hospital te u preko 20 godina uspješne prakse u Londonu stekao zavidnu reputaciju kao bakteriolog. Nakon dugogodišnjeg istraživanja u području imunologije, razvio je interes za homeopatiju i pridružio se laboratorijima na Royal London Homoeopathic Hospital in 1919, gdje je razvio sedam bakterijskih nosoda. Unatoč uspješnosti u radu sa ortodoksnom medicinom, osjećao se razočarano zbog načina na koji su liječnici očekivali da se koncentrira na bolesti i da ignorira ljude koji su bolovali od njih, pa se okrenuo alternativnim terapijama. Vjerovao je da je bolest rezultat neravnoteže tijela i uma. Progonila ga je misao da mora postojati jednostavan, neškodljiv tretman koji omoućuje bolesniku da uspostavi mir uma i pruži mu nadu u izlječenje.

Smatrao je da bi takve lijekove mogao pronaći među biljem naše Majke Prirode, zbog čega napušta profesionalan i unosan posao te odlazi živjeti na selo, gdje se dao u istraživanje cvijeća i bilja.

Prigodom svojih opsežnih istraživanja na području imunologije, holističke medicine i homeopatije otkrio je da postoje određene biljke čiji cvjetovi imaju posebna obilježja – imaju energijsku snagu koja može pozitivno utjecati na negativno raspoloženje i psihičko opterećenje čovjeka.

U narednih 7 godina izdvojio je 38 divljih cvjetova, koji prema njemu, djeluju na mnoga negativna stanja i raspoloženja od kojih pati čovječanstvo.

U radu sa bolesnicima uočio je 7 različitih tipova osobnosti koji su pokazali karakteristične tendencije u izražavanju fizičkih simptoma, koji oslikavaju specifične mentalno/emocionalne temperamente, koji su rezultat disbalansa u razmišljanju, ponašanju i življenju.

Kako odabrati Bachove kapi?

(balanceartsstudio.com)
holisticmedium.com

Kombinacija Bachovi cvjetnih kapi može sadržavati od 3 do 5 pažljivo odabranih remedija (kapi), čija je uloga pročistiti emocionalno/mentalni sklop, ukloniti blokade i vratiti osobu u stanje zdravlja i ravnoteže. Kapi možete odabrati i sami, iako je uvijek bolje da vam pri tome pomogne stručna osoba na temelju analize, svojeg iskustva i objektivnog sagledavanja problema.

Kapi za prvu pomoć (tzv. “Rescue remedy”) su najpopularnije od svih Bachovih kapi. To je koncentrat od 5 cvjetova koji na značajan način pomaže kao prva pomoć u slučajevima šoka, panike, prekomjernog stresa, straha, očajavanja i drugih hitnih situacija.

Popis svih kapi sa kratkim opisom možete vidjeti ovdje: http://nebeska-harmonija.hr/l/bachova-cvjetna-terapija

Koliko je metoda popularna na zapadu?

Diljem svijeta, posebice u Austriji i Njemačkoj mnogi liječnici, psihoterapeuti, psihijatri, stomatolozi i veterinari u svoju radnu praksu uvrstili su i ovaj oblik terapije.

Razni liječnici i naučnici nastavili su rad dr. Bacha i otkrili još mnogo važnih esencija. Danas se energijske vibracije mogu mjeriti, a gustoća vibracija se može pojačati.

Bachovi cvjetni preparati na vrlo sličan način djeluju poput homeopatskih preparata, baš kao i poput biorezonantne terapije, jer spadaju u energo-vibracijsko-informacijsku medicinu. Raspon djelovanja vibracija među terapijama se razlikuje.

Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine, te voditeljica Centra Zdravlja Harmonija - www.nebeska-harmonija.hr.



Mobilna verzija članka

Oglasi

Izaberite novu Corollu prema vašim potrebama.
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Frigoservis Šime - klima uređaji