Početna
Srijeda, 15.Srpnja 2020 (19:22:12) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Što je, zapravo, alternativna medicina?

Zdravlje, 24.02.2014. (09:26) Piše: Conny Petö Đeneš
Ilustracija: www.bubblews.com
Ilustracija: www.bubblews.com

Postoje mnoge zablude i predrasude o alternativnoj medicini, nastale zbog neinformiranosti o tome što ona uistinu jest. Vrlo se često na spomen alternativne medicine ljudima u glavi stvaraju razne zamisli poput: vračeva i vještica koji pripremaju čudotvorne napitke, starih baba koje u liječenju koriste pijavice, urin i izmet, tajnovitih žena koje obavljaju abortuse duboko u šumi i daleko od očiju javnosti, muškaraca koji vade zube stolarskim kliještima, "kostolomaca" koji namještaju kičmu uz mnogo boli i vriske, razne vjerske sekte koje ispiru mozak, zatim tarot, gledanje u kavu, bacanje graha i slične aktivnosti koje se odvijaju po raznim sajmovima ezoterije.

Cijeloj toj slici doprinose zvanični biomedicinski i farmaceutski krugovi (ili barem jedan njihov značajni dio), koji sve alternativne terapeute i iscjelitelje sa zgražanjem i osudom pogrdno nazivaju nadriliječnicima te odbacuju sve dobrobiti i rezultate alternativne medicine, unatoč mnogim istraživanjima, dokumentiranim videozapisima i brojnim svjedočanstvima o uspješnim iscjeljenjima u slučajevima u kojima je klasična medicina bila neuspješna. Ministarstvo zdravstva mnogih zemalja i njihova zdravstvena politika krije od javnosti činjenicu da postoje alternativne metode liječenja i da su u mnogim slučajevima bile učinkovite. Najveći krivac za to je farmaceutska industrija.

HUPED-ova anketa koju je do siječnja 2010.g u RH ispunilo 1247 osoba pokazuje da je preko 71% ispitanika koristilo usluge nekonvencionalne medicine zato jer nisu niti na jednom drugom mjestu mogli naći rješenje za svoje zdravstvene probleme (za fizičke bolesti njih 26,94%, za psihičke bolesti i probleme njih 35,12% te za probleme međuljudskih odnosa njih 8,98%). Brojke ukazuju da su u tim slučajevima zakazale službena biomedicina sa psihijatrijom te klasična psihologija. Samo 28,95 % ispitanika je nekonvencionalnu medicinu odabralo iz nekog drugog razloga (osobno uvjerenje, vjera itd), a ne zbog neuspjeha biomedicine.

Podjela alternativne medicine

Termin "alternativna medicina" kod nas je najrašireniji i koristi ga se za sve neslužbene (nekonvencionalne) medicinske sustave. Većina njih nisu zamjena (alternativa) klasičnoj biomedicini, već njezina nadopuna, dok oni koji imaju razrađenu dijagnostiku, preventivu i kurativu (poput ayurvede, homeopatije, tradicionalne kineske medicine i sl.) mogu biti alternativa, jer nude sve što i biomedicina, samo na drugačiji način. Iz tog razloga, budući da sve metode neslužbene medicine nisu adekvatna zamjena (alternativa) službenoj biomedicini, HUPED je "alternativnu" medicinu razvrstao u 4 grane:

1. Prirodna medicina – Terapeutske djelatnosti prirodne medicine uključuju sve terapijske postupke u kojima se prema posebnim pravilima za svaku terapeutsku metodu koriste prirodni, kemijski neobrađeni sastojci i preparati (ljekovito bilje, minerali, eterična ulja, medni preparati, zdrava hrana i tome slično). Dijagnostika (odnosno analiza stanja) unutar terapijskih metoda prirodne medicine sastoji se u fizičkom pregledu tijela, ali i uzimanja u obzir duševnog stanja i karakteristika te okoline u kojoj se živi. Najraširenije djelatnosti prirodne medicine su: ayurveda, homeopatija, Bachova cvjetna terapija, aromaterapija, fitoterapija i sl.

2. Energetska medicina – Terapeutske djelatnosti energetske medicine uključuju sve terapijske postupke u kojima se prema posebnim pravilima za svaku terapeutsku metodu uspostavlja energetska ravnoteža i protok energije u organizmu. Dijagnostika energetske medicine sastoji se u analizi i pregledu čovjekove energije (aure, čakre) i/ili energetskih sustava. Najraširenije djelatnosti energetske medicine su: akupunktura, biorezonanta terapija, bioenergija, theta iscjeljivanje, reiki, shiatsu masaža, akupresura, joga i sl.

3. Duhovna medicina – Iscjeliteljske djelatnosti duhovne medicine uključuju sve terapijske postupke u kojima se prema posebnim pravilima svake metode vjerom u Boga, neovisno unutar kojeg vjerskog sustava, potiču ozdravljujući procesi u čovjeku. Iscjelitelj je ovdje sam Bog, a čovjek može biti samo njegov posrednik. Dijagnostika je u duhovnoj medicini apsolutno nepotrebna, jer o njoj ne ovisi ozdravljenje niti će uvid u stanje klijenta utjecati na promjenu i prilagođavanje samog načina rada posrednika Božje snage. Najraširenije djelatnosti duhovne medicine su: meditacija, molitva, hagioterapija i sl.

4. Alternativne savjetodavne djelatnosti – uključuju sve postupke analize funkcionalnog i općeg stanja čovjeka i okoline u kojoj se živi i djeluje. One se koriste samostalno ili pak kao sastavni dio različitih metoda energetske medicine (rijetko prirodne) kao način analize stanja čovjeka i polazište su za određivanje terapije. Najraširenije djelatnosti su: vastu, feng shui, jyotish, radiestezija, iridologija, kompjuterska dijagnostika i sl.

Zaključak

Ilustracija: www.bubblews.com
Ilustracija: www.kitchentablemedicine.com

Čovjek još od svog postanka koristi biljke kao hranu i lijek. Povezanost sa prirodom i korištenje njezinih proizvoda važni su temelji čovjekova života. Vrlo je važno živjeti u ravnoteži sa prirodom, jer na taj način čuvamo svoje zdravlje. Još je Hipokrat, otac medicine, smatrao da bolest nastaje neravnotežom između čovjeka i Prirode...

Tisućama godina ljudi koriste razne metode alternativne medicine. "Alternativnim" metodama su se koristili drevni iscjelitelji Kine, Tibeta, Indije i srednjeg Istoka, staroga Egipta, zatim Rimljani, Grci i mnogi drugi. Ta drevna znanja sačuvana su i upotpunjena današnjom modernom tehnologijom i suvremenim uvidima. Stoga, u ovom kontekstu smiješno je koristiti termin "alternativna medicina", jer je većina metoda stara više tisuća godina, dok je zvanična klasična biomedicina neusporedivo mlađa.

U Hrvatskoj, nažalost, još nije zakonski regulirano bavljenje nekonvencionalnim medicinskim sustavima, stoga postoji određen broj onih koji nisu stručni i koriste svoju poziciju da bi zarađivali na neznanju i nemoći bolesnih. Iz tog razloga, savjetujem da se, prije nego se upustite u alternativu, dobro informirate o metodi i terapeutu. Više informacija o svemu možete saznati na: http://www.huped.hr/hr/ (krovna strukovna organizacija iscjelitelja i terapeuta u RH).

(Informacije u ovom tekstu preuzete su od HUPED-a.

Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologonja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine, te voditeljica Centra Zdravlja Harmonija.

Savjete opisane u ovome članku provodite na vlastitu odgovornost. Sve savjete koji su opisani u ovom članku provodite na vlastitu odgovornost.Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Pogrebne usluge Silentium
Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
HAK Auto-klub Poreč