Po?etna
Subota, 4.Prosinca 2021 (14:20:20) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Novogodišnja lutrija Društva invalida Poreč

Robot za razminiranje tEODor prvi put u Istri

Istra, 30.01.2014. (07:04)
(Izvor:Glas Istre)Link
Policijski robot tEODor u Umagu
Policijski robot tEODor u Umagu

Nacionalnu kampanju pod nazivom "Manje oružja, manje tragedija" koju MUP provodi u suradnji s Ujedinjenim narodima, a odvija se pod sloganom "Izbacimo uljeza", danas su u atriju Pučkog otvorenog učilišta predstavili djelatnici iz Odjela prevencije PU istarske. Prezentaciju u Umagu organizirali su protueksplozivni odjeli PU istarske i Ravnateljstva policije te umaška policijska postaja.

Cilj kampanje je višestruki, a prvenstveno ukazati na opasnosti od posjedovanja ilegalnog oružja i eksplozivnih tvari te poticanje onih koji nešto od toga posjeduju da to vrate bez sankcija. Također, policija je posjetitelje educirala što da učine u slučaju pronalaska odbačenog oružja ili eksplozivnih naprava.

Najveću pozornost posjetitelja privukao je policijski robot imena tEODor njemačke proizvodnje, koji služi za rad na terenu sa sumnjivim predmetima. Robot je prvi put predstavljen u Istri. O njegovim karakteristikama, cijeni i primjeni razgovarali smo s Marijanom Nikolausom, policijskim službenikom za protueksplozivnu zaštitu Ravnateljstva policije.

Naime, robot košta pet milijuna kuna sa svom opremom i jedini je takve vrste u posjedu MUP-a. Njegove su mogućnosti raznolike, a cilj mu zamijeniti pirotehničara. Osim policije, Hrvatska vojska ima dva slična robota.

Na štandu u Umagu su građanima dijeljeni promotivni materijali kampanje "Izbacite uljeza", a temeljem toga je osmišljen strip s nekoliko likova koji imaju za cilj mališanima dočarati susret s nepoznatim i moguće opasnim stvarima te oružju. Djelatnici istarske IPA-e su izložili ambleme, značke i kape raznih policija iz gotovo cijelog svijeta.

Posjetiteljima je bilo jako zanimljivo zaštitno odijelo s maskom za pirotehničare te kolekcija starog oružja iz vremena Prvog i Drugog svjetskog rata u vlasništvu umaškog policajca i sakupljača oružja Nikole Cindrića. (Napisao i snimio M. SARDELIN)

Fotografije

tEODor košta pet milijuna kuna
Kolekcija starog oružja
Kolekcija starog oružja
Luger P.08 s preklopnim mehanizmom iz 1915.
Walther model 9 kalibra 6,35 mm iz 1925.
Protueksplozivno odijelo


Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom