Početna
Četvrtak, 25.Travnja 2019 (08:56:41) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Viendel - Digitalni marketing
Max City - najveći shopping centar u Istri

Od sutra u porečkom muzeju gostuje izložba "Piri Reis - kartografija Sulejmana Veličanstvenog"

Kultura, 04.09.2013. (13:05)
Tea Perinčić, Ali Rıza İşipek i Elena Uljančić-Vekić
Tea Perinčić, Ali Rıza İşipek i Elena Uljančić-Vekić

Na današnjoj je konferenciji u Zavičajnom muzeju Poreštine predstavnicima medija najavljena izložba koja će javnosti biti prikazana od sutra, 5. rujna pa sve do kraja mjeseca. Svečano otvorenje je u četvrtak, 5. rujna u 19 sati u prostorima muzeja.

Novinarima su se obratili autori stručne koncepcije izložbe Ali Rıza İşipek iz Turske zaklade za podvodnu arheologiju - TINA i dr. sc. Tea Perinčić iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja iz Rijeke, a u ime domaćina dr. sc. Elena Uljančić-Vekić, ravnateljica porečkog muzeja.

Izložba se održava u sklopu niza međunarodnih događaja koje tursko Ministarstvo kulture i turizma organizira povodom 500. obljetnice objave karte svijeta osmanskog kartografa Pirija Reisa iz 1513. godine. O značaju ove obljetnice govori i podatak da je UNESCO 2013. godinu proglasio upravo godinom Pirija Reisa. Izložba gostuje u četiri hrvatska grada: Rijeci, Poreču, Zagrebu i Dubrovniku, a održava se pod pokroviteljstvom Turske zaklade za podvodnu arheologiju - TINA. Nakon Rijeke, radovi ovog slavnog kartografa, moreplovca i admirala iz doba Sulejmana Veličanstvenog bit će tijekom rujna predstavljeni u Poreču, što je velika čast za naš grad, rekla je Uljančić-Vekić.

İşipek je izrazio zadovoljstvo gostovanjem izložbe u Hrvatskoj te istaknuo vrijednost Pirijeva kartografskog rada, posebno njegove Knjige plovidbe (Kitab-i Bahriye) objavljene prvi puta 1521. godine, a koju danas smatramo jednom od predmodernih knjiga o pomorstvu i navigaciji. Knjiga sadrži više od 800 karata i opisa luka, uvala, zaljeva, rtova, otoka, poluotoka, tjesnaca i skloništa na Sredozemlju, kao i niz drugih za plovidbu važnih informacija. Danas je diljem svijeta sačuvano preko 400 kopija knjige, a povodom ove obljetnice doživjela je i svoje novo izdanje.

Perinčić je dodala da okosnicu izložbe čine estetski vrlo privlačne replike portolana istočnojadranskih luka iz Knjige plovidbe. Osim toga izložba će uključivati repliku Pirijeve karte svijeta iz 1513., jedne od najstarijih očuvanih karata koje prikazuju Ameriku, nastale i na osnovu karata Kristofora Kolumba, zatim reprodukcije jadranskih luka na poznatoj iznik-keramici (tehnika izrade keramike vrlo popularna u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog) te replike instrumenata korištenih za izradu karta i navigaciju. Prof. Perinčić je istaknula da se osmanska kartografija posebno razvila zahvaljujući Piriju Reisu koji je uveo niz noviteta poput natpisa na kartama i sl., te svojim eklektičkim pristupom osuvremenio i unaprijedio orijentalnu kartografiju.

Pokrovitelj izložbe je veleposlanstvo Turske u Hrvatskoj, a sponzor turska zrakoplovna kompanija Turkish Airlines.

U Poreču će izložba biti otvorena do 30. rujna, a moći će se razgledati od ponedjeljka do petka u vremenu od 10 do 18 sati. Nakon Poreča, izložba će biti predstavljena u Tehničkom muzeju u Zagrebu (03.10. – 10. 11.) i Etnografskom muzeju u Dubrovniku (15. 11. – 30. 12.).

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Pogrebne usluge Silentium
Autowill - Proljetne uštede na svim modelima
Frigoservis Šime - klima uređaji
Porsche Istra