Po?etna
Nedjelja, 16.Svibnja 2021 (21:08:58) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Čišćenje apartmana i soba ozonom!
NLS dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Radionica istraživanja nematerijalne kulture „Odakle smo/Di dove siamo?“

Kultura, 10.04.2013. (10:50)

Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre pod vodstvom Maria Buletića, kustosa i Nuše Hauser, dokumentaristice od 11. travnja do 3. svibnja 2013. provodi radionicu istraživanja nematerijalne kulture "Odakle smo".

Radionica se održava u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile Pazin i Srednjoj školi Mate Blažine Labin, a polaznici su učenici 3. razreda u pratnji prof. Alme Klokić, prof. Mire Hrvatin i prof. Čede Perko.

Sadržajni koncept Radionice istraživanja nematerijalne kulture „Odakle smo/Di dove siamo?“ svoju okosnicu pronalazi u istraživanju, dokumentiranju i analiziranju fenomena nematerijalne kulture koji se ogledaju o svakodnevicu, kao i u promišljanju kreativnog kompiliranja usvojenih znanja u reprezentativan izložbeni kontekst-okvir za predstavljanje rezultata, čime se otvara prostor za upoznavanje rada muzejskih djelatnika i mogućnost zajedničkog rada na finalnom produktu.

I ovom radionicom Centar za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre nastoji približiti mlađim članovima lokalne zajednice misiju i osnovne zadatke CENKI-ja te ih upoznati s osnovnim načinima i alatima koje i sami mogu koristiti u svrhu dokumentiranja njima značajnih pojavnosti te na taj način aktivno pridonijeti njegovanju i razvoju lokalnih nematerijalnih kulturnih specifičnosti.

Radionica istraživanja nematerijalne kulture „Odakle smo/ Di dove siamo?“ predviđena je u trajanju od četiri tjedna, nakon čega još toliko iziskuje osmišljavanje i oblikovanje izložbenog postava/predstavljanja rezultata koje slijedi na jesen.

U svojoj prvoj fazi polaznici će se upoznati s osnovama korištenja opreme za dokumentaciju, kao i metodama dokumentiranja, što podrazumijeva upoznavanje s osnovama metoda etnografskog terenskog istraživanja te korištenje u tu svrhu dostupnih suvremenih instrumenata za bilježenje i analizu nematerijalnih pojavnosti.

Prva je faza osmišljena i na način da osposobi istraživače polaznike da s podacima kojima raspolažu izrade skicu/nacrt/prijedlog konačnog muzejskog postava, da osmisle dizajn kreativnim promišljanjem sadržaja, elaboracijom teme koju su odabrali.

Radionica dočekuje polaznike podijeljene u pet timova, zbog lakšeg i dinamičnijeg učenja i kreiranja cjelokupnog procesa radionice, a teme kojima će pristupati su sljedeće:

  1. Javni prostor (javni prostor kao odrednica komunikacije i odnosa zajednice)
  2. Simboli identiteta (suodnos simbola identiteta mjesta i pojedinca)
  3. Muzika/Moda/Životni stilovi mladih (različitosti uvjetovane afinitetima)
  4. Hrana (priprema i konzumacija hrane u svakodnevici i u pretpostavljenim prilikama)
  5. Obrti/Zanimanja (obrti/zanimanja kao odraz identiteta pojedinca i/li zajednice)

Polaznicima Radionice istraživanja „Odakle smo/Di dove siamo?“ omogućuje se razvoj znanstveno-istraživačkih i kreativnih vještina. Također, prepuštaju se definiranju prostora vlastite svakodnevice i proučavanju njezinih utjecaja. Sudjelovanjem u radu muzejskih djelatnika, kustosa, dokumentarista i istraživača pruža se prilika (i njima, ali i struci) za novom popularizacijom, aktualizacijom i afirmacijom vrijednosti nematerijalne kulture Istre.

Radionica svoje susrete bilježi svakog četvrtka (Pazin), odnosno petka (Labin) u tamošnjim školama, a odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Istarske županije. Praktičan je dio rada zatvoren za javnost, a rezultati će biti predstavljeni javno.Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
HAK Auto-klub Poreč
Porsche Istra
Frigoservis Šime - klima uređaji
Cafe bar Soggiorno