Početna
Četvrtak, 21.Ožujka 2019 (03:27:09) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju
Di Si Generacijo

Funtana: Obilježena 17. obljetnica pogibije hrvatskog branitelja Stipana Liovića

Poreština, 12.08.2012. (17:10)
Grob poginulog hrvatskog branitelja Stipana Liovića na groblju u Funtani
Grob poginulog hrvatskog branitelja Stipana Liovića na groblju u Funtani

U nedjelju, 12. kolovoza 2012. u Funtani na mjesnom groblju održana je komemoracija povodom 17. godišnjice pogibije hrvatskog branitelja Stipana Liovića.

Uz Liovićevu suprugu i djecu, prisustvovali su joj načelnici općina Funtana i Vrsar Franko Štifanić i Tomislav Čoga, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Liovićevi prijatelji, suborci i sumještani.

Obrativši se prisutnima prigodnim govorom, načelnik Općine Funtana Tomislav Čoga je izrazio nadu da će protok vremena dokinuti politikanstvo te će svi jednako vrednovati žrtvu branitelja i njihov doprinos tome da mi danas možemo živjeti u slobodnoj i suverenoj državi.

-Obilježavamo ovaj dan kao svake od proteklih 16 godina, rekao je Čoga, izrazivši mišljenje da bi obljetnice pogibija branitelja trebalo obilježavati daleko dostojnije.

Molitvu na grobu poginulog branitelja predvodio je vlč. Ivica Butković.

Spomen-obilježje Lioviću i Huskiću

Najavljeno je postavljanje spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Stipanu Lioviću i Sabidu Huskiću u Funtani. Bit će to donacija Kiparske škole Montraker te općina Vrsar i Funtana, neslužbeno doznajemo.

Stipan Liović je u "Oluji" sudjelovao kao dragovoljac i pripadnik 154. domobranske pukovnije, a poginuo je prilikom jednog od okršaja sa pripadnicima vojske takozvane Republike Srpske na rijeci Uni. Sabid Huskić poginuo je 1991. godine na pakračkom ratištu.

Brojni pojedinci, udruge, organizacije i ustanove sa područja dviju općina uz komemoraciju pogibije Stipana Liovića svake godine održavaju i memorijal koji je tijekom  vremena postao jedna od najznačajnijih braniteljskih manifestacija u Istri. Redovito se održavaju sportski turniri u nogometu, boćanju, pljočkanju i odbojci, kao i padobransko natjecanje. Supruge branitelja i članice udruga tradicionalno peku kolače za sudionike memorijala, ali i za humanitarne akcije u njegovu sklopu.
Osim u spomen na Huskića i Liovića, memorijal je posvećen i hrvatskim braniteljima Dragutinu Bariću i Draganu Garvanu koji su poginuli u napadu borbenih zrakoplova JNA na vrsarski aerodrom 1991. godine. 

Fotografije

Postavljanje vijenaca na Liovićev grob
Uz Liovićevu suprugu i djecu, prisustvovali su joj načelnici općina Funtana i Vrsar Franko Štifanić i Tomislav Čoga, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Liovićevi prijatelji, suborci i sumještani
Molitvu je predvodio vlč. Ivica Butković


Mobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
HAK Auto-klub Poreč
Cafe bar Soggiorno
Potpuno nova obitelj hibrida Toyota Corolla