Početna
Petak, 22.Veljače 2019 (21:06:31) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ayurveda U Poreču
Max City - najveći shopping centar u Istri

Zbog čega u Poreču samo muškarci mogu voditi sportske udruge i biti članovi nadzornih odbora?

Poreština, 17.05.2012. (17:26)
Biserka Momčinović, Centar za građanske inicijative
Biserka Momčinović, Centar za građanske inicijative

Pitanje je to koje je Biserka Momčinović, aktivistica Centra za građanske inicijative javno postavila danas na tiskovnoj konferenciji koju je u Kući stranaka održala zajedno sa nezavisnom vijećnicom Snježanom Mekota.

U medijima je, kaže Momčinović, nedavno izašla obavijest o tome da je porečko gradsko vijeće zbog stupanja na snagu Izmjena i dopuna zakona o sukobu interesa prema kojem gradonačelnik više ne može biti član NO, kao i zbog ostavki nekih članova ili iteka njihovih mandata, imenovalo nove članove nadzornih odbora gradskih tvrtki i tvrtki u kojima je Grad osnivač.

Gradsko je vijeće, dakle, suprotno preporukama Odbora ministara državama članicama Vijeća Europe, Nacionalnoj politici za ravnopravnost spolova i Zakona o ravnopravnosti spolova u nadzorne odbore gradskih tvrtki imenovao isključivo muškarce, u čemu je tragično i to što se, usprkos najavama prestanka prakse gomilanja funkcija u jednoj osobi, sa takvom praksom na ovako eklatantan način nastavilo.

-Time se, rekla je Biserka Momčinović, direktno uskraćuje mogućnost drugim osobama, posebno podzastupljenom spolu, a pitanje je je li itko od članova Gradskog vijeća ikad pročitao Zakon o ravnopravnosti spolova. -Jesu li kod sastavljanja prijedloga konzultirali Povjerenstvo za ravnopravnost spolova koje u Gradu postoji? Što su na takav prijedlog rekle vijećnice i zašto su glasale za ovakve, "muške" liste? Ne osjećaju li svi vijećnici i vijećnice da takvi prijedlozi nisu u redu u Poreču gdje, kao i svugdje u Istri, živi 50% žena, pita se Momčinović i zaključuje temu nadzornih odbora pitanjem kakva je to poruka predlagača, vijećnika i vijećnica građanima, ocijenivši je pljuskom u lice demokraciji.

U NP tvrtke za izgradnju Parentium imenovani Ivica Milotić, Marino Poropat i Neven Švić, a potvrđeni su dosadašnji članovi Oreste Cossetto i Ivan Sladonja.

U NO poduzeća za upravljanje nekretninama Stan imenovan je Fabricio Picco i potvrđeni dosadašnji članovi Loris Peršurić, Umberto Cunjac, Edmond Đini i jedina članica Snježana Mekota.

U gradskom poduzeću Dom za upravljanje nekretninama u NO su imenovani Oreste Cossetto, Lino Dobrila, Franc Dobrilović i Elio Štifanić.

U NO gradskog komunalno poduzeća Usluga imenovani su Azeglio Picco, Alen Benković te dosadašnji član Milan Laković.

U NO Zračne luka Pula imenovan je Robert Velenik, a u NO Istarskog vodovoda Loris Peršurić.

I u sportskim savezima i udrugama uglavnom muškarci

Biserka Momčinović je ispred CGI-ja danas upozorila i na činjenicu kako sportskim savezima i udrugama također uglavnom upravljaju osobe muškog spola. Skrenula je pažnju osnivačima, sportskim djelatnicima i djelatnicama, sportašima i sportašicama kako Nacionalna politika za ravnopravnost spolova iz 2011. traži da se povede briga o jačanju uloge žena u sportskim organizacijama, kao i u drugim djelatnostima. U tom se smislu od sviju traži da ustanove statistiku iz koje će biti razvidno sudjelovanje žena u tijelima, aktivnostima, financiranju, te da te podatke učine javnima.Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Mirtex International d.o.o.
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Auto Will Istra