Početna
Četvrtak, 17.Siječnja 2019 (23:26:42) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Iskoristi priliku za dobar posao u Valamaru
Susret generacija 2019 - Disco Bar Kukuriku

Trg slobode: još posađenih antena po glavi stanovnika, ovoga puta na zvoniku crkve

Poreština, 06.03.2012. (08:58)

Jeste li u proteklom periodu prilikom šetnje glavnim gradskim trgom podigli pogled i primjetili nešto novo na zvoniku crkve Gospe od anđela? Ako niste, svakako pogledajte, a ako to ne možete – bit će vam možda dovoljne naše fotografije.

Iako se u svijetu godinama polemizira o štetnosti zračenja antena mobilnih operatera (i ne samo njih), one gotovo svakodnevno niču na raznim mjestima, pa i onima na kojima biste ih najmanje očekivali. Nakon što su mobilni operateri svoju zračeću opremu posadili gdje su god stigli, donesen je zakon kojim ih se u tome moglo spriječiti ukoliko to lokalnim propisima nije zabranjeno. No, njihov je lobi očigledno bio prejak za saborske zastupnike, pa po aktualnim propisima mobilni operateri svoje antene mogu bez ičije suglasnosti postavljati gdje im god padne na pamet, samo ako su "tipski".

Tako su ih i stanari centra Poreča dobili, kao i svi oni koji prolaze trgom. Na crkvenom zvoniku.

I dok je taj zvonik besprijekorno obojen, baš kao i oprema na njemu, ne možemo ne primijetiti kako je fasada iznad ulaza u crkvu derutna, sa nje padaju komadi boje i žbuke te se vjerojatno čeka da grad ili država daju novac za njenu sanaciju.

A kako izgleda službeni odgovor gradskih službi na pitanja o tome je li postavljanje takve opreme dozvoljeno i ima li Grad saznanja o konstrukciji na tornju crkve na glavnom gradskom trgu – provjerite sami.

Naša pitanja postavljena su 14. veljače, a odgovore na njih dobili smo deset dana kasnije. Pitanja su glasila ovako:

  • Je li od Vašeg odjela zatražena dozvola za postavljanje antena, najvjerojatnije mobilnih operatera, na zvonik crkve Gospe od anđela na Trgu slobode u Poreču (vidjeti fotografije u privitku)
  • Također molim informaciju o tome je li se prostornoplansko zakonodavstvo mijenjalo u smislu da operateri mogu samostalno, bez pitanja lokalnoj upravi postavljati ovakve ili bilo kakve uređaje.

Odgovori:

  • Vezano za pitanje postavljanja elektroničke komunikacijske opreme (antenskog prihvata) prema tipskom projektu isto je moguće bez akta kojim se odobrava građenje i lokacijske dozvole sukladno članku 3. Pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima (NN 21/09, 57/10 i 48/11)
  • Što se tiče postavljanja antenskih stupova elektroničke komunikacijske infrastrukture mobilnog operatora za koje postoji rješenje ministarstva prema odredbama Zakona o prostornom uređenju i gradnji, člankom 1. Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o jednostavnim građevinama i radovima (NN 48/11) isto se omogućava  ako njegovo građenje nije protivno dokumentu prostornog uređenja. 

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Porsche Istra