Mob:
Početna
Utorak, 16.Siječnja 2018 (12:25:27) - Godina:16

Odaberite teme

Arhiva kolumni

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
EHF EURO Croatia 2018

Ideju za pljačku bankomata pokupili s interneta

Crna kronika, 22.11.2011. (19:01)
(Izvor:Glas Istre)Link
Toni Prodan prvi do ideje o pljački
Toni Prodan prvi do ideje o pljački

U nastavku suđenja za pljačke bankomata u Tinjanu i Svetom Lovreču u siječnju i veljači ove godine svoje su obrane na porečkom Općinskom sudu u utorak iznijela dvojica od šestorice okrivljenika, a preostali su rekli da ostaju pri obrani iz istrage. Iz pritvora u Puli na sud su dovedeni Danijel Baldi, Toni Prodan i Siniša Pavlović, a Marin Zirdum, Kristijan Radovčić i Diego Kosinožić, koji su na slobodi, došli su u pratnji svojih branitelja.

Predsjednica sudskog vijeća Marina Duković je prvo ispitala Danijela Baldija, koji je pristao davati iskaz i odgovarati na pitanja. On je dopunio svoju obranu iz istrage rekavši da nikada prije dizanja bankomata u zrak nije bio u Tinjanu. Odgovarajući na pitanja pazinskog tužitelja Tihomira Červara izjavio je da je pri podjeli novca ukradenog iz bankomata u Tinjanu dobio oko 83 tisuće kuna, a od krađe u Svetom Lovreču je trebao dobiti oko sedam tisuća kuna, no taj novac nikada nije stigao do njega.

Sudu je Baldi ispričao i na koji su način došli do ideje o pljački bankomata te zašto se odlučio na to kazneno djelo.

- Do ideje je prvi došao Toni Prodan. Naglašavam, samo do ideje, a ne i odluke da se to kazneno djelo počini. Naime, Prodan je vidio neke tekstove na internetu u kojima je pisalo da bankomati uopće nisu sigurni koliko se priča te da se iz njih može lako uzeti novac. Poslao mi je taj tekst da ga pročitam i o svemu smo naknadno pričali uz kavu. U početku je sve to bila banalna priča. Kasnije me Prodan pozvao da sudjelujem u tome i pristao sam. Ne znam zašto sam to učinio i nema opravdanja za moje postupke. Žao mi je zbog svega ovoga, izjavio je Baldi te je dodao da je u jednom porečkom kafiću, gdje su bili on, Prodan i Zirdum, upravo potonji inicirao priču i kazao da bi bilo lijepo doći do novca iz bankomata.

Zirdum, koji je sudjelovao samo u pljački bankomata u Tinjanu, ostao je pri iskazu iz istrage i nije želio odgovarati na pitanja. No, Baldi je imao primjedbu na taj njegov iskaz rekavši da nije istina da je on (Baldi) u pljačku bankomata zvao Radovčića, koji je pak zvao sve ostale. Baldi je kazao i da su on i Prodan prije samog izvršenja djela u Tinjanu u zadnji tren htjeli odustati od svega jer je Baldija uhvatio strah. No, Zirdum se protivio i nagovarao ih da to ipak učine. Stoga Baldi smatra da ih je upravo Zirdum nagovorio na kazneno djelo.

Trećeokrivljeni Kristijan Radovčić također je ostao kod iskaza iz istrage i naglasio da je pri pljačkama bio samo stražar.

Toni Prodan je kazao da mu je to najveća pogreška u životu, da se kaje i da je spreman nadoknaditi štetu kad izađe iz zatvora. Također nije želio odgovarati na pitanja. Diego Kosinožić je, kao i većina, ostao kod prvotne izjave istražnom sucu i nije želio odgovarati na pitanja. (M. SARDELIN; snimio M. MIJOŠEK)

Cijeli tekst možete pročitati u tiskanom izdanju Glasa Istre od srijede.

Fotografije

Danijel Baldi (/)
Marin Zirdum navodno je ohrabrio Baldija i Prodana da opljačkaju bankomat u Tinjanu


Mobilna verzija članka

Oglasi

Obrt za servis i prodaju vatrogasnih aparata
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Sabina travel - Poreč
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 4
Mirtex International d.o.o.