Po?etna
Petak, 28.Siječnja 2022 (23:56:16) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Galebovi opsjedaju Poreč i otimaju hranu iz ruku

Poreština, 18.08.2011. (19:45)
(Izvor:Glas Istre)Link
Galeb klaukavac najveći je galeb južne Europe
Galeb klaukavac najveći je galeb južne Europe

Galebovi već neko vrijeme ne uživaju blagodati ugrožene vrste. Budući da je zaštićena populacija bitno narasla, a izvori hrane se nisu povećali, problem suživota ljudi i ovih ptica postaje sve očitiji. Na krovovima porečkih zgrada znaju boraviti u stotinama, zalijeću se i uzimaju hranu ljudima na plaži, stvaraju probleme u hotelima jer se okupljaju na bazenima, vade smeće iz kontejnera i onečišćuju okoliš.

I dok se u ljetnoj sezoni neki turisti dive galebovima koji slijeću na terase njihovih soba i apartmana, drugi, koji su zbog sendviča ili pizze u ruci postali meta napada ovih predatora, negoduju, ali ostaje činjenica da broj ovih ptica raste iz dana u dan.

Ove se godine na području od ušća rijeke Mirne do Limskog kanala realizira prvi hrvatski pilot-projekt pod nazivom "Kontrola i suzbijanje populacije galeba klaukavca i procjena rizika za zdravlje ljudi" u kojem surađuju Grad Poreč, općine Vrsar, Tar-Vabriga i Funtana te njihove turističke zajednice, kao i TZ Istarske županije te turističke tvrtke Plava laguna, Riviera i Maistra.

Ukupan proračun projekta iznosi 140 tisuća kuna. Grad Poreč u njemu sudjeluje sa 17 tisuća kuna, a u rješavanje problema uključio je i stručne institucije i profesionalce, Veterinarski fakultet u Zagrebu, voditelja odsjeka parazitologije prof. dr. Alberta Marinculića, Veterinarsku ambulantu Poreč s voditeljem mr. Brankom Jurićem, te u sferu senzibilizacije građana i edukacije Zdravi grad.

Galebovi razbacuju otpad (Arhiva/A.POKRAJAC)

Projekt se temelji na smanjenju populacije galebova podmetanjem lažnih jaja u njihova gnijezda, odnosno humanom pristupu kontrole populacije koja podrazumijeva da se ništa ne poduzima u odnosu na ptice, nego samo na jaja u reproduktivnoj fazi, metoda koja se već pokazala učinkovitom u drugim zemljama Mediterana i Velikoj Britaniji.

Smanjenje populacije podmetanjem lažnih jaja

- U vrijeme gniježđenja, od početka travnja do sredine srpnja, uzimamo galebova jaja iz gnijezda i zamjenjujemo ih plastičnim. Metoda je preslikana iz Engleske, a pokazala se učinkovitom jer galebovi nastavljaju ležati na jajima iz kojih se kasnije ne izlegu ptići i tako na humani način dolazi do smanjenja populacije. Ove smo godine postavili oko 2.200 lažnih jaja na mjestima gdje se galebovi gnijezde, na otočićima, hridima i krovovima kuća gdje smo dobili informacije od građana da galebovi rade gnijezda.

Riječ je o pilot-projektu koji je pokrenut upravo zbog velikog broja galebova u Poreču. Galebovi su promijenili staništa i nastanili se na krovovima zgrada, hrane se na smetlištu, traže hranu na terasama restorana i ne biraju sredstva da dođu do nje. Čak točno znaju kada kamioni dolaze na odlagalište otpada i okupljaju se tamo kako bi pretraživali doneseno smeće.

Lažna galebova jaja (V. HABEREITER)

Postali su urbane životinje, veli Jurić iz porečke Veterinarske ambulante, koja provodi akciju na terenu. Dodaje kako će se u sklopu projekta provesti laboratorijska bakteriološka analiza izmeta galebova kako bi se ustanovilo jesu li potencijalni prijenosnici bolesti opasnih za ljude.

- Ovaj je projekt planiran na pet godina i, prema našim saznanjima, već bi se za godinu dana trebali vidjeti rezultati. Nedavno smo obavili kontrolu i vidjeli da su galebovi prihvatili jaja te očekujemo manje ptića, veli Jurić. (Piše Vedrana HABEREITER)

PROČITALI STE SKRAĆENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Frigoservis Šime - klima uređaji
Histris - najveći Istrijan na roštilju!