Po?etna
Nedjelja, 16.Siječnja 2022 (19:43:12) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Valfresco
Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Otvorena izložba skulptura Krune Vrgoča

Kultura, 02.04.2004.
(Izvor:ig)U prostorijama Istarske sabornice svečano je otvorena izložba skulptura porečkog likovnog umjetnika Krune Vrgoča, koja će svakodnevno od 16.30 do 19.30 sati osim nedjelje, biti otvorena za javnost. O njegovim remek djelima izvedenima u željezu i drvu govorio je povjesničar umjetnosti Berislav Valušek.
Rad, tjelesni i egzistencijalni napor, izazov, pa čak i bol, oduvijek su bili temeljnim kreativnim postulatima Krune Vrgoča, a tu ponajprije mislimo na njegovu djelatnost kao kipara, umjetnika koji misli i definira prostorom – bilo da je riječ o njegovim materijalnim ili duhovnim karakteristikama. Mogli bi to reći i jednostavnije, sublimnije, u obliku metafore – krv, znoj i suze», rekao je prilikom otvorenja Valušek.
Serija metalnih skulptura nastala u Poreču potvrđuje sve prije rečeno, uz obavezni dodatak o njihovom značenju i smislu. Krug, kao savršen geometrijski lik zatvoren u sebe, valjak, kako segment beskonačnog protezanja, te spirala, kao simbol energetskog tijeka, savršeni su spojevi autorove potrebe za iskazivanjem vlastite unutrašnje životne energije. Oni koji ga ne znaju sigurno će pitati tko je zapravo Kruno Vrgoč.
Rođen je 12. rujna 1957. godine u mjestu Strizirepi, pokraj Sinja. Osnovnu je školu i gimnaziju završio u Rijeci, neko vrijeme studirao pravo, a potom prešao na Likovnu umjetnost na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Tu su na njega najviše utjecali u svijetu poznati i priznati kipari Josip Diminić i Žarko Violić. Svoje radove prvi je put izlagao 1985. godine u Guvernerovoj palači u Rijeci, a nakon dužih boravaka u Udinama, Parizu i Berlinu, posvećuje se velikim metalnim skulpturama.
Njegova djela već krase buzetski i ročki Cimos, ali i dvorište upravne zgrade INE u Rijeci i drugdje. U Istru i Poreč se nakon Rijeke preselio 2000. godine, izlagao seriju slika poetično nazvanih «Istrice», ukazujući još jednom na snagu sredine i oblikovanje njegovog likovnog djela.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
HAK Auto-klub Poreč
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom