Početna
Četvrtak, 21.Ožujka 2019 (03:25:32) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju
Di Si Generacijo

Armando Černjul - odgovor na otvoreno pismo Vladimira Kapuralina

Hrvatska, 25.09.2010.

Sukladno odredbama Zakona o medijima, objavljujemo integralni tekst odgovora novinara Armanda Černjula na reakciju zamjenika predsjednika SRP-a Vladimira Kapuralina

Vladimir Kapuralin je jugoslavenski nostalgičar koji je surađivao sa kolaboracionistima Finijeve postfašističke Alleanze nazionale!

Očekivao sam "odgovor" Vladimira Kapuralina, zamjenika predsjednika SRP-a, koji je poznat iz doba osnivanja "Pokreta za Jugoslaviju" i kao sudionik osnivanja "Udruženja Naša Jugoslavija" u Puli početkom kolovoza ove godine, kada je u svojstvu jednog od čelnih ljudi SRP-a pozdravio osnivače.

Osnivati nekakve udruge za Jugoslaviju ili tomu slično je poslije krvavog raspada Socijalističke Federitivne Republike Jugoslavije u najmanju ruku smiješno, kao što je žalosno da Kapuralin i njegov nadležni čelnik i kolega iz Socijalističke radničke partije u glavnom gradu Hrvatske nisu ništa učinili da organiziraju prosvjed protiv dolaska bivšeg čelnika neofašističke stranke MSI-DN i postfašističke stranke Alleanza Nazionale, koji danas obnaša funkciju predsjednika Donjeg doma taliajanskog parlamenta.

Oni, dakle, u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj i Puli u kojoj su radnici socijalisti 21. rujna 1920. organizirali prosvjed protiv dolaska fašista Benita Muissolinija u Pulu i njegova govora u pulskom teatru "Politema Ciscutti", 21. rujna 2010. godine stoje skrštenih ruku i još javno (Vladimir Kapuralin) pokušavaju opravdati svoju nesposobnost i kukavičluk!

Od druga Vladimira Kapuralina ostalo je, na žalost, samo časno prezime Kapuralin, prije svega zahvaljujući njegovu ocu Antonu Kapuralinu, antifašisti, članu Komunističke partije Italije i organizatoru mnogih propagandnih akcija protiv Mussolinijevog fašističkog terora u Puli i okolici između dva rata i koji je sa svojim kolegama osjetio fašistički kundak. Posebna mi je čast što sam osobno poznavao tog revolucionara i člana Saveza komunista Jugoslavije, koji je prije svega bio dobar i omiljen čovjek među svojim drugovima i nama, tadašnjim mladićima.

Anton Kapuralin bio je poznat još tridesetih godina, kada je sa kolegama tiskao letke protiv fašističkih manifestacija i huškačko-osvačajačkih akcija, koje su raznosili po Puli i okolici. Bio je sudionik NOB-a i da je živ, sigurno bi stajao u samom vrhu stožera koji bi organizirao prosvjed protiv dolaska Finija u Zagreb i Pulu!

Međutim, Vladimir Kapuralin "papirnati antifašist", a takvi ili slični pokazali su se u Gradskoj udruzi antifašističkih boraca i SAB-u Istarske županije, se morao latititi prosvjeda a ne po lokalnom portalu pisati floskule od kojih nitko nema nikakve koristi. Mene to nije iznenadilo, jer je Vladimir Kapuralin sa svojim drugovima u članstvo SRP-a primio svoga paesana Ivana Coradu Paulettu, jednog od osnivača IDS-a i bivšeg člana Saveza komunista Jugoslavije, koji je po Italiji tvrdio da su komunisti po zločinima bili gori od fašista. Bivši saborski zastupnik i "otac" projekta Istra zemlja, koji je u međuvremenu postao pisac i bio među pokretačima nekakve marginalne "Druge Hrvastske", više nije član SRP-a, a o tome da je to lik koji sramoti Socijalističku radničku partiju i svoju domovinu rekao sam tom istom Kapuralinu, ali i predsjedniku prof. dr. Stipi Šuvaru za njegova posjeta Puli i govora u hotelu "Riviera". Šuvar je priznao da sam u pravu, ali kako on nije znao da je taj isti Pauletta svoj projekt Istra zemlja predstavio 1998. godine u Rimu, a organizatori su bili Finijevi posfašisti! Među glavnim organizatorima bili su fašist Roberto Menia i fašistički ratni zločinac Luigi Papo, ratni zapovjednik fašističkog policijskog garnizona u Motovunu koji je umro u Rimu u svibnju ove godine.

O tomu svjedoči moje opširno izvješće na dvije stranice u zagrebačkom Večernjem listu, a na tom sramotnom skupu bio sam jedini hrvatski novinar.

Treba li još trošiti riječi na Vladimira Kapuralina?

Armando ČERNJUL, novinar i publicist, PulaMobilna verzija članka

Oglasi

Potpuno nova obitelj hibrida Toyota Corolla
Frigoservis Šime - klima uređaji
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6