Po?etna
Ponedjeljak, 21.Lipnja 2021 (12:54:49) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Špina zapošljava
Opel MOVANO

Otvorena Bašćanska staza glagoljice

Kultura, 17.10.2009.

Prigodnom svečanošću u Baški na otoku Krku, jučer je otvorena Bašćanska staza glagoljice, hrvatska povijesna prostorna početnica. Zahtjevan je to višegodišnji projekt Društva Sinjali kojim je ujedno zaključena Godina glagoljice „Sarcem glagoljaj.“

Svečanost je okupila mnogobrojne pokrovitelje i donatore ovog vrijednog projekta, suradnike i članove Društva Sinjali. U Opatiji Sv. Lucije u Jurandvoru otvorena je izložba o nastajanju staze, a načelnik Općine Baška Toni Juranić tom je priliko izrazio zahvalnost svima koji su prepoznali značaj ovoga projekta - spomenika, važnog ne samo za Bašku, njezin turizam i kulturu, već i za cijelu Hrvatsku. Juranić je naglasio kako je trajna obaveza naše generacije očuvati glagoljicu za buduća pokoljenja, a čemu se, postavljanjem staze kroz bašćansku dolinu, dalo značajni doprinos. Važnost staze vidi i u stvaranju saznanja o povijesti i pismenosti Hrvata, kao starog europskog naroda, koje će ovom stazom steći i brojni posjetitelji i turisti.

Izložbu je službeno otvorila predsjednica Društva Sinjali Branka Polonijo koja se zahvalila svima koji su prepoznali vrijednost ovog projekta te financijskim sredstvima, donacijama u naravi ili volonterskim satima pridonijeli njegovoj kvalitetnoj provedbi. „Ovim projektom mnogi su dali svoj doprinos u zajednici, a nadamo se na čast i ponos budućih generacija koje će staza uputiti i trajno voditi kroz povijesno-kulturološke značajke i vrijednosti ovoga kraja,“ zaključila je Polonijo.

Bašćanska staza simbolično je otvorena na Treskavcu kod početnog slova A. Akademski kipar Ljubo De Karina tom je prilikom istaknuo zadovoljstvo što je Društvo Sinjali baš njemu povjerilo izradu četiri glavne skulpture i vođenje kiparskih radionica tijekom kojih je nastao ostatak staze. „Suradnja na ovom projektu ukazuje da u zajedništvu s jasnom vizijom i ciljevima možemo još uvijek napraviti i spomenike trajne vrijednosti,“ rekao je De Karina. Čast otvorenja same Staze pripala je budućnosti Bašćanske zajednice, pa je tako četrdesetak učenika Osnovne škole Fran Krsto Frankopan iz Baške okružilo početno slovo Staze, a zatim potrčalo prema Bašćanskoj dolini pokazujući uzvanicima put kroz povijest...

Marinko Dumanić, predsjednik Skupštine PGŽ, Branka Polonijo, predsjednica Društva Sinjali, Toni Juranić, načelnik Općine Baška, prof.dr.sc. Dragan Primorac

Bašćanska staza glagoljice, opsežni je projekt koji se logično nastavlja na Bašćansku ploču i označava put našeg naroda kroz povijest. Projekt ne formira stazu klasične pravocrtne forme već su kamene skulpture raspoređene i smještene na značajnim položajima. Postavljeno je 34 kamenih skulptura s uklesanim glagoljskim slovima te jedna posvetna skulptura Društva Sinjali. Četiri skulpture su većih dimenzija, rad akademskog kipara Ljube De Karine, a ostale, manje, klesali su studenti hrvatskih i europskih akademija na kiparskim radionicama organiziranim u Baški. Staza će interaktivnim metodama, koje će slijediti samom materijalnom formiranju staze, posjetioce bašćanskog područja uputiti i trajno ih voditi kroz povijesno-kulturološke značajke i vrijednosti ovoga kraja. Visoko pokroviteljstvo nad formiranjem Bašćanske staze glagoljice preuzelo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH.

Društvo Sinjali osnovano je 14. veljače 2006. godine u Baški s ciljem djelovanja na području kulture, ekologije i tradicije. Društvo broji tridesetak aktivnih članova, a uživa i širu podršku stanovnika općine Baška koji se sve češće uključuju u tradicijske i ekološke akcije Društva. Predsjednica Društva Sinjali je Branka Polonijo, a dopredsjednica Pavica Čabrijan.

Glavne djelatnosti Društva su osmišljavanje i organiziranje kompleksnih umjetničko-ekoloških projekata u cilju oživljavanja pejsaža i revitalizacije prostora, organiziranje umjetničkih radionica i prezentacije različitih oblika suvremenog stvaralaštva kao oblika specifičnog kulturnog turizma.

Osnivači, odnosno grupa građana, okupila se kako bi pokrenula sveobuhvatni, višeznačni projekt pod nazivom Čarobni svijet kamena. Tu se isprepliću svi segmenti djelovanja Društva kroz priču o kamenu kao praiskonskom gradivnom materijalu ovog kraja, ali i kamenu koji je bilježeći na svom tijelu glagoljski tekst Bašćanske ploče postao i dio kulturnog identiteta ne samo otoka Krka nego cijele Hrvatske.

Tako su nastali i drugi projekti Društva Sinjali: Bašćanska staza glagoljice, predstava Ploča od školjaka, Bašćanski kaštel, Mrgari – rožice od suhozida, Teatar u prirodi, Hranitelji bašćanske doline, Svi mi – čuvari okoliša i Etno kuća na Funtani. Svaki od projekata duboko je prožet i elementima kulturne baštine na kojoj počiva današnja, često duhom osiromašena zbilja.

Svakodnevna aktivnost usmjerena je i na rad u široj društvenoj zajednici s posebnim naglaskom na očuvanju, zaštiti i prezentaciji prirodnih, kulturnih i tradicijskih vrijednosti. Društvo veliki dio vremena posvećuje i radu s djecom (Mali Sinjali) i starijom populacijom koja čuva u sjećanju autohtoni način života na otoku.Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Frigoservis Šime - klima uređaji
HAK Auto-klub Poreč
Pogrebne usluge Silentium
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...