Početna
Četvrtak, 6.Kolovoza 2020 (08:53:17) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Restoran Pentola Poreč

Dojena djeca imaju niži krvni tlak

Zdravlje, 04.03.2004.
(Izvor:H/h)WASHINGTON - Djeca koju su majke dojile imaju niži krvni tlak od one koju su hranile na bočicu, objavili su britanski znanstvenici u novoj studiji.

To bi moglo značiti da će dojena djeca imati niži krvni tlak kad odrastu, a time i manji rizik od srčanih bolesti - ubojice broj 1 u industrijaliziranom svijetu, rekli su znanstvenici.

Za svaka tri mjeseca dojenja djetetov sistolički krvni tlak u prosjeku se spušta za 0,2 jedinice. Trajanje dojenja djeteta ne utječe znatno na dijastolički krvni tlak.

"Čak i ovako malo smanjenje može imati važan utjecaj na zdravlje stanovništva", rekao je Richard Martin sa Sveučilišta u Bristolu u Velikoj Britaniji, koji je predvodio studiju.

"Smanjenje sistoličkog krvnog tlaka za jedan posto dovodi do smanjenja smrtnosti za približno 1,5 posto", dodao je Martin.

Niži tlak izravno je povezan s manjim rizikom od infarkta i moždane kapi, bolesti bubrega i drugih bolesti u kojima visoki tlak ima veliku ulogu.

Dojena djeca rjeđe su pretila i imaju manje problema u ponašanju, pokazale su druge studije. Stoga stručnjaci preporučuju majkama da doje djecu do godinu dana pa i dvije ako je moguće.

Dojena djeca konzumiraju manje natrija, jednog od faktora koji može utjecati na tlak. Majčino mlijeko također sadrži polinezasićene masne kiseline koje mogu utjecati na razvoj krvnih žila. U dugoročnoj studiji Martin i njegovi kolege ispitali su 4.763 djece u dobi od sedam godina.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Pogrebne usluge Silentium
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Cafe bar Soggiorno
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6