Početna
Nedjelja, 23.Veljače 2020 (05:28:10) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Autowill otvorena vrata
Di si generacijo 2020.

U napadu pobunjenika na Cap-Haitien najmanje šest ubijenih

Svijet, 23.02.2004.
(Izvor:Hina)

PORT-AU-PRINCE - Maskirani pobunjenici, predvođeni bivšim vojnim zapovjednikom Louisom-Jodelom Chamblainom u oružanoj su pobuni protiv predsjednika Jean-Bertranda Aristidea u nedjelju zauzeli Cap-Haitien, drugi po veličini grad na Haitiju, ubivši pritom najmanje šestoricu Aristideovih pristaša.

I dok je većina stanovnika grada sa zadovoljstvom dočekala pobunjenike a na ulicama je upriličeno pravo slavlje, međunarodni posrednički tim nije uspio dvije strane uvjeriti da potpišu mirovni plan i na taj način okončaju sukob.

Mirovni plan je sastavilo međunarodno izaslanstvo kojeg čine predstavnici SAD-a, Kanade, Francuske, Karipske zajednice i Organizacije američkih država (OAS). Planom se predviđa zamjena premijera Yvonea Neptunea s neutralnim i nezavisnim premijerom, uključivanje oporbe u vladu, razoružanje milicija i priprema parlamentarnih izbora.

Zapadni diplomati, zabrinuti vijestima o zauzimanju Cap-Haitiena, zaposjedanju zračne luke i policijskog sjedišta, upozorili su pobunjenike da im neće biti dozvoljeno da preuzmu vlast nad tom 8-milijunskom otočnom državom.

"I da preuzmu potpunu kontrolu nad zemljom nećemo im dozvoliti da vojnu pobjedu pretvore u političko rješenje", rekao je jedan zapadni diplomat koji je želio ostati anoniman.

Govoreći o pobunjenicima, Aristide je rekao da neće pregovarati s "teroristima", dok je oporbeni političar Paul Denis izjavio da će tražiti Aristideovu ostavku. Veći dio sjevera Haitija je pod kontrolom oružanih skupina koje nisu u vezi s miroljubivom oporbom u Port-au-Princeu.

Već tjednima u toj karipskoj državi vladaju nemiri u kojima je od početka veljače živote izgubilo više od 60 ljudi. Militantne bande, povezane s Aristideovom strankom, posljednjih nekoliko dana napadaju novinare. U petak je u napadu mačetama haićanski novinar ubijen a dvojica stranih novinara su ranjena.


Mobilna verzija članka

Oglasi

Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Cafe bar Soggiorno
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina