Po?etna
Nedjelja, 16.Svibnja 2021 (20:43:42) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Čišćenje apartmana i soba ozonom!
NLS dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Obljetnice Dr. Ivan Cukon:Neustrašivi borac za prava istarskih Hrvata

Istra, 08.10.2008. Piše: Armando Černjul
dr. Ivan Cukon(Izvor: Arhiva)
dr. Ivan Cukon (/)

U povodudu 140-obljetnice rođenja i 80-obljetnice smrti dr. Ivana Zuccona (Cukon), odvjetnika, narodnjaka i političara, a pod pokroviteljstvom Istarske županije, Grada Zagreba, Općine Medulin i DKSUS Mendula, u njegovom rodnom mjestu Medulinu u utorak poslijepodne održan je skup «Život i djelo dr. Ivana Zuccona), izložba «Crtice iz medulisnke povijesti», kulturno-umjetnički program, a otkrivena je njegova brončana skulptura, rad akademskog kipara Mate Čvrljka.

Dr. Zuccon je u Istri do današnjih dana ostao poznat po istarskoj himni «Krasna zemljo, Istro mila», koju je skladao Matko Brajša Rašan (/Krasna zemljo, Istro mila!/Dome roda hrvatskog/.(...) Napisao ju je 1912. i objavio u vlastitoj nakladi u obliku dopisnice koje je dostavio mnogim prijateljima i znancima. Rođen je u Medulinu 23. listopada 1868, gdje je završio pučku školu, gimnaziju u Kopru a pravne nauke u Beču gdje je doktorirao 1894. godine. Jedno je vrijeme bio vježbenik kod dr. Matka Laginje u Puli, te predsjednik, savjetnik i član «Društva za proljepšavanje Medulina», «Posujilnice», «Društva Konzum» i «Sokolskog Društva». Bio je zastupnik i asesor u Pokrajinskom saboru u Poreču te njegov predsjednik, a hrvatstvim prilikama u Istri pisao je u listovima Naša Sloga, Dirito Croato, Pensiero Slavo, Hrvatski list i drugima.

Za vrijeme talijanske okupacije bio je uhićen u ožujku 1919 i interniran u mjesto Forano Sabino kod Rima, a rujnu te godine pušten je na slobodu i vratio se u Pulu. Prema pisanju sveučilišnog profesora Josipa Demarina, jednog od njegovih biografa, fašisti su u srpnju 1920. zvjerski provalili u stan i odvjetnički ured dr. Zuccona u Puli i opustošili pokućstvo, knjige i spise. Bio je prisiljen emigrirati i nastanio se u Zagrebu, gdje mu je pomogao dr. Laginja, tadašnji hrvatski ban, poslavši ga u Beč gdje je radio kao pravni savjetnik. U Zagrebu je 1922.osnovao «Društvo Primoraca i Istrana», a u prilozima «Istra je slavenska zemlja» (Pokret, Zagreb, 30.10.1992.), «Iz istarske starine» (Pokret, Zagreb, 19.4.1924.), «Hrvatsko novinstvo u Istri» (Riječ, 24.12.1924.), «Italija i Rijeka» (Riječ, Zagreb, 18.11.1924.) i drugima pisao je o istarskim Hrvatima.U tekstu «Hrvatsko novinstvo u Istri» koji je dragocjeni za povijest novinstva u Hrvatskoj, između ostalog, napisao je:

«I TALIJANI I VLADA, KOJI SU DO TADA RAČUNALI DA U ISTRI IMADU PRAVO OPSTANKA SAMO TALIJANSKI 'SIGNOROTTI', A DA MASA PUKA MORA SAMO SLUŽITI NJIHOVOJ MOĆI I KORISTI, SNEBIVALI SU SE I PITALI:MA, JE LI MOGUĆE, DA IMA U ISTRI HRVATA I DA IM SE IZDAVAJU NOVINE U NJIHOVOM BARBARSKOM JEZIKU? BISKUP DOBRILA JE JASNO I GLASNO ODGOVARAO: IMA U ISTRI I 'NAŠA SLOGA' ZA ISTRANE, A ČITA SE OD JADRANA DO PEŠTE, OD SOČE DO BALKANA, OD DRAVE DO DUNAVA DO EGEJSKOG MORA!» (podvukao A.Č.) Godine 1924. i 1925. veliki je župan Zagrebačke oblasti, a nakon umirovljenja nastavio je pisati za novine. Zuccon je u Riječi (28.10.1927.) objavio članak «Krivi smo, jer smo živi» koji je opisao Istru pod talijanskom vlašću, a pred smrt pripremio je rukopis za tiskanje knjige «Tragedija naše Istre» koji se čuva u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. Kad je umro u Zagrebu 7. listoapda 1928, prof. Mate Demarin, Medulinac koji također emigrirao u Zagreb, brat Josipa Demarina, u zagrebačkim je Novostima objavio nekrolog u kojemu su svakako najznačajnije rečenice:

«Uopće svuda se isticao kao neustrašivi borac za prava istarskih Hrvata, pa je to branio perom, riječju i djelom.(...) Svaka riječ bila je:Istra, svaki uzdah Istra! I baš njoj, kojoj je posvetio toliko svog rada, toliko svoje energije, nije bilo suđeno da ga primi u svoj naručaj. Pa kad je i ona u teškim okovima!(...)»

No, Medulin i Istra poslije dugo godina sjetili su se svog velikog sina, au jutarnjim satim na grobnicu dr. Ivana Zuccona na Mirogoju položili su vijenac i izveli hrvatsku i istarsku himnu.Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
HAK Auto-klub Poreč
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina