Početna
Nedjelja, 17.Veljače 2019 (07:55:34) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ayurveda U Poreču
Aktualni akcijski katalog

Komemoracija za antifašističke borce na Tičanu: Istra nije mjesto za slovo »U«

Poreština, 15.09.2008.
(Izvor:Glas Istre)Link

TIĆAN - Polaganjem vijenca na spomen-obilježje i svečanom komemoracijom stanovnici Višnjanštine i članovi Udruge antifašističkih boraca Poreštine odali su počast za 84 borca poginula u bitki na Tićanu 1943. godine. Nakon nastupa višnjanske limene glazbe i zbora Arpa za govornicu je stao općinski načelnik Angelo Mattich, koji je istaknuo da je ovo mjesto zasigurno jedno od značajnijih na Poreštini iz doba narodnooslobodilačke borbe. Zadaća je svih prenijeti mladim generacijama svijest o poštivanju prošlosti svojih očeva i djedova, majki i baka, ne bi li time zaslužili svjetliju budućnost.

- Nažalost, postoji dobar dio mlade generacije koji uopće nije upoznat s težinom i smislom ovog spomen-obilježja. Zato pozivam sve vas da mlade u razgovorima podučite i upoznate s ovim dijelom naše prošlosti, rekao je višnjanski načelnik te posebno istaknuo važnost i ulogu narodnog heroja Jože Šurana.

Božo Štifanić, predsjednik UAB-a Poreštine, govorio je o 11. rujnu 1943., kad je održana tićanska bitka i događajima koji su joj prethodili.

Višnjanski načelnik Angelo Mattich za govornicom

- Dolazimo ovamo da se sjetimo, da nikada ne zaboravimo znane i neznane borce, kako s ovog područja, tako i sve partizane koji su se borili za slobodu, pravdu, za hrvatsku domovinu, za to da se Istra sjedini s maticom zemljom, a to su mogli učiniti samo Titovi borci, ni u kojem slučaju domobrani i ustaše koji su se borili protiv hrvatskog naroda i nanijeli mu velike štete. Mi Istrani se ne sramimo svoje prošlosti i svojih žrtava koji su ginuli na svim ratištima u Hrvatskoj. Istra nije mjesto za slovo »U« niti su nam potrebni njihovi koncerti i pjesme, rekao je Štifanić. Istaknuo je da antifašiste neće pokolebati grafiti na spomenicima NOB-u i Domovinskom ratu te brisanje hrvatskih imena, jer ostaju u ustrajnoj borbi za Hrvatsku za koju su se borili, poručio je Štifanić u svom podužem govoru.

Program je završio uz glazbu i poeziju pjesnika Ivana Pilata i višnjanskih osnovaca, a sudionici skupa druženje su nastavili kraj zvjezdarnice na Tićanu uz tradicionalni partizanski fažo.

V. HABEREITERMobilna verzija članka

Oglasi

Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Mirtex International d.o.o.
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Frigoservis Šime - klima uređaji