Po?etna
Utorak, 28.Rujna 2021 (23:53:03) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Dani otvorenih vrata Porsche Istra
Lasersko čišćenje - NOVO!

Porečki delfin: Plivat ćemo dokle stignemo!

Poreština, 05.09.2008.
(Izvor:Glas Istre)Link
Supružnici Danilo i Maja: Plivamo dokle stignemo!
Supružnici Danilo i Maja: Plivamo dokle stignemo!

Napisala Martina DODIĆ
Snimio Milivoj MIJOŠEK

Oko tisuću ljubitelja plivanja i zdravog života okupio je ovogodišnji Porečki delfin, deveti po redu međunarodni rekreativni maraton na Gradskom kupalištu. Ne samo plivača, već i njihovih roditelja i rodbine koji su ih bodrili ili pak onih koji su naprosto došli upiti zdravu sportsku atmosferu.

Glavni događaj ipak je bio maraton za rekreativce. Moralnu podršku natjecateljima i organizatorima došla je pružiti plivačka legenda Veljko Rogošić, koji o Delfinu redovito govori u superlativima i ne propušta naglasiti da je riječ o najmasovnijem rekreativnom maratonu na Jadranu. Ovisno o savladanoj dionici, svakome je pripala medalja – brončana za preplivanih kilometar i pol, srebrna za tri i zlatna za savladanih najduljih pet kilometara.

Premda je ovdje mnogo važnije sudjelovati, a na putu do cilja dopušteno ama baš sve – i luftić i peraje, odmaranje i zabušavanje, ove je godine uveden još precizniji sustav mjerenja vremena pomoću čipa koji je svaki plivač plastičnom trakom pričvrstio na nogu. Evidenciju se vodilo kompjuterski te su mnogi sa zanimanjem uspoređivali svoj lanjski i ovogodišnji rezultat.

Tko god se na startu zadržao desetak minuta, lako se mogao uvjeriti u popularnost ovog maratona među domaćima, turistima, djecom i odraslima. Mađara je uobičajeno bilo mnogo pa je predsjednik organizacijskog odbora Milan Markežić podsjetio da je Porečki delfin i utemeljen po uzoru na sličnu manifestaciju na Balatonu, u suradnji s tamošnjim gradom Siofokom.

- Mađari nam stižu organizirano, čitavi autobusi. Imamo i tri stalna gosta iz New Yorka, svake godine mi pošalju mail i zaduže me da im u vrijeme održavanja maratona rezerviram hotel, otkriva nam Markežić. No, zamijetili smo i skupine iz Njemačke, Austrije i Slovenije, a pojedinaca je bilo iz BiH, Srbije, Češke, Slovačke, Italije i čak Rumunjske. Valja reći da se voditelj programa Tin Modrić odlično snalazio govoreći na četiri jezika. Jedna domaća gospođa tako mu je bez problema otkrila koliko joj je godina (68), dodavši da pliva već četvrti put i cilja na najmanje pet medalja s Porečkog delfina. Jedan vrckavi devetogodišnjak optimistično nam je pak najavio da će preplivati ne kilometar i pol, nego najmanje tri, a supružnici Danilo Blažević i Maja Bago Blažević nisu se opterećivali daljinama: »Plivat ćemo do kud stignemo!«. Vjerojatno najmlađi plivač bio je simpatični Luka. Na Delfin je potegnuo iz Pule, s tatom, opremljen žutim perajama i dječjim rukavicama, a animatoru je u mikrofon hrabro prozborio da su mu »tli« godine.

Predstavnici porečkog Društva invalida na čelu s Radom Lalić bodrili su Deana Maršića, koji godinama uspješno sudjeluje na Porečkom delfinu, a gospođa Rada je otkrila da će se nagodinu i sama u tome okušati.

Na događaju u organizaciji porečke Sportske zajednice, Grada, Turističke zajednice i Plivačkog kluba Poreč radilo je 40-ak ljudi. Sudionicima je za 35 kuna plaćene participacije pripala majica s logom Porečkog delfina te ručak, a neposredno po izlasku iz mora iscrpljeni plivači su se mogli okrijepiti voćem i vitaminima.

Fotografije

Društvo invalida bodrilo je svog Deana
Dolazak na maraton


Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra
Pogrebne usluge Silentium
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Frigoservis Šime - klima uređaji