Početna
Srijeda, 26.Veljače 2020 (18:12:27) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Autowill otvorena vrata
Di si generacijo 2020.

Operne arije u mjestu svetog Lovre

Kultura, 11.08.2008.
(Izvor:Glas Istre)Link
Orkestar Filarmonia Veneta 'G. F. Malipiero' pod vodstvom maestra Stefana Romanija
Orkestar Filarmonia Veneta 'G. F. Malipiero' pod vodstvom maestra Stefana Romanija

Napisala Vedrana HABEREITER

Snimio Milivoj MIJOŠEK

SVETI LOVREČ - Publika okupljena na sutlovrečkoj placi preksinoć je imala prilike uživati u kvalitetnom glazbenom doživljaju koji su im podarili poznati i priznati umjetnici slovenske i talijanske operne scene: sopranistice Olga Gracelj, Maria Grazia Patella, Katarina Perger, tenor Miro Solman i bariton Zdravko Perger praćeni orkestrom Filarmonia Veneta »G. F. Malpiero« iz Trevisa. U program dvosatnog koncerta glazbenici su uvrstili neke od najpoznatijih arija iz Verdijevih, Puccinijevih, Bizetovih, Rossinijevih i Mozartovih opera.

Pod dirigentskom palicom maestra Stefana Romanija orkestar je koncert otvorio vrlo uvježbanom i nadahnutom izvedbom uvertire iz Mozartove opere »Don Giovanni«, a tijekom večeri publika je imala prilike čuti još dvije odlične instrumentalne izvedbe: uvertiru iz Rossinijevog »Seviljskog brijača« te preludij iz Verdijeve opere »La Traviata«. Uslijedila je »La' ci darem la mano« iz već spomenute Mozartove opere u izvedbi Zdravka i Katarine Perger. Ova je mlada sopranistica svoju talentiranost i raskošnost glasa pokazala i u solo izvedbi arija »Si, mi chiamo Mimi'« iz Puccinijeve »La Boheme« i »C'est des contrebandiers« iz Bizetove »Carmen«.

Perger je prije dvije godine diplomirala na sveučilištu za glazbu i glumu u Grazu u klasi Anemarie Zeller. Nastupala je na brojnim glazbenim festivalima u Sloveniji, Mađarskoj, Italiji i Austriji, a ostvarila je zapažene uloge u mariborskoj operi (Papagena u »Čarobnoj fruli«, Pasquetta u »Candideu«, Prva vještica u operi »Didona i Enej«, samo su neke od njih). Bariton Zdravko Perger snagu je i punoću glasa potvrdio još nekoliko puta tijekom večeri i to u solo izvedbi »Alzati la' tuo figlio« iz »Krabuljnog plesa« i poznate arije »Largo al factotum« iz »Seviljskog brijača«. Dugogodišnji solist u ljubljanskoj operi, Perger je utjelovio brojne operne likove, kao što su Harlekin u »Adriani na Naksosu«, Figaro u »Seviljskom brijaču«, Germont u »Traviati« i mnogi drugi. Gostovao je diljem Austrije, Italije, Australije, Francuske i Japana, a utemeljitelj je i Primorskog međunarodnog festivala u Ajdoviščini.

Poseban je trenutak večeri bila sigurna i dirljiva izvedba arije »Vissi d'arte« iz Puccinijeve »Tosce« u izvedbi Olge Gracelj. Vrsna sopranistica svoj je kristalno čist glas iskazala i u ariji

»Tacea la notte placida« iz Verdijevog »Trubadura«. Ova je slovenska operna diva pjevala mnoge naslovne role, a svoju je umjetničku kvalitetu potvrdila i na brojnim inozemnim koncertnim pozornicama. Višestruko nagrađivana umjetnica, Gracelj je gostovala u Austriji, Njemačkoj, Luksemburgu, Rusiji, Bugarskoj i Kanadi, a danas djeluje u Mariboru i na Akademiji za glazbu u Ljubljani. Arije iz Verdijeve opere »Luisa Miller« »Quando le sere al placido« i Puccinijeve »Tosce« »E lucevan le stelle« izveo je prvak mariborske opere Miro Solman. Interpretirao je brojne uloge u poznatim opernim kućama diljem svijeta, a dobitnik je nagrade »Premio opitergium« i naziva malteškog viteza za umjetničke zasluge. »Libiamo ne lieti calici« arija iz opere »La Traviata« zaključila je cjelovečernji program, a Solmanu se u ovoj izvedbi na pozornici pridružila Maria Grazia Patella, poznata talijanska sopranistica i utemeljiteljica opernog festivala u Oderzu. Brojna je publika izvođače nagradila toplim aplauzom, a Solman, Gracelj i Zdravko Perger podarili su im bis.

Unatoč prohladnoj i vjetrovitoj večeri koja je donekle umanjila atmosferu cijelog koncerta, možemo govoriti o uspješnom i pogođenom glazbenom događaju, koji zasigurno zaslužuje reprizu i dogodine. Pokrovitelj koncerta je Općina Sveti Lovreč, uz pomoć i organizaciju umjetnika i kustosa sutlovrečke galerije gospodina Vasje Ulriha.

Fotografije

Zdravko i Katarina Perger
Gala operni koncert oživio je sutlovrečku placu


Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Pogrebne usluge Silentium
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...