Početna
Nedjelja, 17.Veljače 2019 (07:55:10) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ayurveda U Poreču
Aktualni akcijski katalog

Peruško: Nema značajnijih od rujanskih događaja u Istri

Poreština, 10.09.2007.
(Izvor:glasistre.hr)Link
Obilježavanje obljetnice bitke na Tićanu
Obilježavanje obljetnice bitke na Tićanu

VIŠNJAN - Slabiji odaziv obilježavanju obljetnice bitke na Tićanu vjerojatno je, kako su komentirali prisutni, rezultat ranije berbe grožđa. Ipak, uz ceste koje ulaze u raskrižje Tićan parkirana su bila brojna vozila, a nakon višnjanske Limene glazbe i zbora Arpa za govornicu je stao načelnik Angelo Mattich. Poklonivši se životima 84 istarska borca koji su utkani u slobodu Istre, ustvrdio je da je sloboda jedina vrijednost iznad ljudskog života. Okupljenima je prenio pozdrave višnjanskog župnika, najavljujući da će danas u 20 sati u župnoj crkvi biti misa zadušnica za sve poginule.

Božo Štifanić, predsjednik UAB-a Poreštine, govorio je o 11. rujnu 1943. godine, kad je održana tićanska bitka, i događajima koji su joj prethodili. Ukazao je na potrebu da se Deklaracija o antifašizmu, koju je usvojio Hrvatski sabor, primijeni u praksi, odnosno u udžbenike povijesti uvrsti istina, a prisutne je pozvao na proslavu u Areni, koja će se održati iduće nedjelje pod pokroviteljstvom predsjednika Stjepana Mesića.

Ispunjeni gorčinom težačkog života otaca naših i djedova naših kroz vjekove, krenuli smo u borbu s vjerom u pobjedu, za slobodu čovjeka, za svijetlu budućnost svoje djece i braće svoje, na pragu domova svojih u neravnoj borbi s porobljivačem naroda nas osamdeset četvorica pogibosmo ovdje za bratstvo novih pokoljenja, piše na spomeniku koji je Savez boraca podigao na Tićanu 1965. godine.

Ta je misao bila utkana u govor saborskog zastupnika i predsjednika Skupštine Istarske županije Antona Peruška. Prava je istina, rekao je Peruško, da su borci Domovinskog rata nakon nekoliko desetljeća morali braniti granice i teritorij Hrvatske koji su izvojevali antifašisti.

- U povijesti Istre teško da ima značajnijih od rujanskih događaja. Ne protivimo se znanstvenom propitivanju uloge i lika Tita te narodnooslobodilačke borbe, ali svako dosadašnje propitivanje u Hrvatskoj je bilo tek prilika za veličanje Pavelića i ustaštva. Možda biskup Župan žali za poglavnikom, ali mi ne. A Bozanićeva teza da je antifašizam bio pokriće za zločin nije neprihvatljiva samo nama antifašistima. Papa u vatikanskom glasilu osuđuje pokušaj izjednačavanja antifašizma i fašizma, ali o tome se u Hrvatskoj šuti, i možemo slutiti zašto, rekao je Peruško.

On je, među ostalim, istaknuo kako je dokazano da su »sestrinske slovenska i hrvatska stranka bile spremne zavaditi ljude radi svojih stranačkih interesa. Znamo mi da SOA Sovi ne vadi oči, ali danas je u Piranskom zaljevu bonaca«. Aludirao je da prije ovih parlamentarnih izbora konačno nema napetosti na granici sa Slovenijom, nego se pokušava dogovoriti međunarodna arbitraža.

- U Hrvatskoj se od početka 90-ih kralo gotovo po zakonu. Pokrali su narod i čovjek je danas nemoćan pred sustavom, a ministri i članovi Vlade ne prihvaćaju ni političku ni moralnu odgovornost u slučajevima korupcije i krađe. Ne nude ostavke, ali vjerujem da će ih građani smijeniti na izborima koji su pred nama, poručio je Peruško.

Druženje uz poeziju i glazbu nastavljeno je kraj Zvjezdarnice na Tićanu, gdje je uzvanicima za okrepu ponuđen fažo.

S. MATEJČIĆMobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Pogrebne usluge Silentium
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda