Po?etna
Ponedjeljak, 25.Listopada 2021 (14:37:30) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Mađioničar Albin - iluzionist

Porečka Riviera prodaje Puntiželu svojim većinskim vlasnicima - prebacivanje vrijednosnica unutar istog »takujina«

Poreština, 13.07.2007.
(Izvor:glasistre.hr)Link
Franco Palma, različiti interesi malih i strateških dioničara
Puntižela – bivši dječji kamp prostire se na 24 hektara skupocjenog priobalja

Prodaja Puntižele, bivšeg dječjeg rekreacijskog centra na turistički atraktivnom pulskom priobalju, bila je medijski najzanimljivija tema jučerašnje skupštine dioničkog društva Riviera, poznatog porečkog hotelijera. Skupština je većinom glasova podržala prijedlog Uprave i Nadzornog odbora da se Rivierin udio u toj tvrtki, koji iznosi 96 posto temeljnog kapitala, proda zagrebačkoj Valamar grupi za 30 milijuna kuna, doznali smo od Franca Palme, predsjednika Uprave Riviere, ujedno i predsjednika Nadzornog odbora Puntižele.

- Pred samu skupštinu stigla je i ponuda gospodina Riste Prodanova, inače jednog od malih dioničara Riviere, koji je za taj vlasnički paket ponudio nešto više od 34 milijuna kuna. Uprava će tu ponudu razmotriti i ocijeniti prije nego što sklopimo ugovor s Valamar grupom, kazao je Palma.

Franco Palma, različiti interesi malih i strateških dioničara
Risto Prodanov za Puntiželu ponudio četiri milijuna kuna više od Valamar grupe

S Prodanovim smo razgovarali prije i nakon jučerašnje skupštine. Ovaj stanovnik Premanture poznat je po svojim »malodioničarskim« istupima ne samo u pogledu porečke Riviere, u kojoj, kako nam je rekao, ima 0,13 udjela (4.750 dionica vrijednih oko tri milijuna kuna), nego i rovinjske Maistre u kojoj drži 0,66 posto dionica vrijednih više od 22 milijuna kuna. Za sebe ističe da nije burzovni špekulant nego je te dionice kupio još početkom 90-ih i sada štiti svoje interese.

- Naravno da ne mogu prihvatiti da Riviera prodaje Puntiželu za samo 30 milijuna kuna jer to je daleko podcijenjena vrijednost. To poduzeće ima samo zemljišta više od 24 hektara u turistički atraktivnom priobalju. Da mu je vrijednost 100 eura po kvadratu, to bi bilo 24 milijuna eura! Kome je u interesu tvrtku prodati za sedam puta manju vrijednost od tržišne? Zato sam ponudio četiri milijuna kuna više od Valamara, što je razlika u cijeni koja je jednaka polovici lanjske dobiti Riviere! Pitam zašto nije raspisan natječaj za prikupljanje ponuda, jer sigurno je da bi bilo i puno jačih ponuđača od mene. Očito su ovdje u igri puno veći interesi pojedinaca i grupa, kaže Prodanov. Od njega smo doznali da je protiv odluke da se za manju cijenu Puntižela proda Valamar grupi glasala i predstavnica Udruge malih dioničara Riviere d.d., koji raspolažu s manje od tri posto temeljnog kapitala porečkog hotelijera.

Franco Palma, različiti interesi malih i strateških dioničara
Franco Palma, različiti interesi malih i strateških dioničara

- Razumijem male dioničare Riviere, ali valja razumjeti i većinske vlasnike koji Puntiželu prodaju Valamar grupi, u čijem je sklopu i Riviera, zbog svojih strateških interesa. Naime, sama Riviera ne može sa sadašnjom zaduženošću i velikim investicijskim planovima i potrebama koje ima ulagati i u Puntiželu, a tamo je nužno investirati više desetaka milijuna eura, pa se traže rješenja unutar grupacije, kratko je obrazložio ovakvu prodaju Puntižele Franco Palma. Obećao je idućih dana dati cjelovitu informaciju jer Puntiželu, kaže, valja sagledati i s aspekta da nije cjelokupno zemljište namijenjeno izgradnji, te da valja još donijeti detaljne urbanističke planove.

Inače, cijela priča o Puntiželi i njenoj pretvorbi i privatizaciji obiluje brojnim »zanimljivostima«, od naknadne procjene zemljišta do afere koja je pratila prodaju većinskog paketa dionica Rivieri, početkom 2000-ih. Izvještaj Državne revizije iz 2004. pun je raznih transakcija vlasničkim udjelima, tužbi i nagodbi. Činjenica je da je Riviera holding d.d. na javnom tržištu vrijednosnica koncem 2001. kupila od Dom fonda d.d. blizu 29 tisuća dionica Puntižele (oko 68 posto temeljnog kapitala) za 11,6 milijuna kuna. Kasnije je Riviera od drugih manjih vlasnika kupovala udjele, plativši ih oko sedam milijuna kuna. Naposljetku je stigla do današnjih 96,44 posto vlasništva u tvrtki čiji kapital nominalno vrijedi 12,8 milijuna kuna.

Dakako, valja znati da je Dom fond, od kojeg je Riviera onajput kupila većinski paket u Puntiželi, tada bio najveći dioničar same Riviere. Danas je to Dom holding d.d., kao transformacija Dom fonda, koji drži 78 posto Riviere d.d. prema aktualnim podacima Središnje depozitarne agencije. Iz istog izvora može se vidjeti da je najveći vlasnik dionica Dom holdinga dioničko društvo Valamar grupa, 25 posto, a sljedeći je, s 14 posto, tvrtka Epima d.o.o. iz Zagreba (osnivač joj je Valamar grupa) koja je »nasljednik« Epic investa, a sve to uglavnom je dio poslovnog portfelja čiji je glavni eksponent notorni Austrijanac Georg Eltz. Ukratko, Rivierina prodaja Puntižele Valamar grupi »samo« je njeno prebacivanje iz jednog u drugi dio istog »takujina«.

Goran PRODAN

Skupština Riviera prihvatila poslovna izvješća za 2006. godinu: Čista dobit 8,1 milijun kuna

Riviera d.d. iz Poreča, jedna od najvećih hotelijerskih tvrtki u Hrvatskoj, lani je imala prihod oko 360 milijuna kuna iz kojeg je ostvarila 8,1 milijun neto dobiti.

- Dobit je manja nego u 2005. godini, a razloga je nekoliko. Prvo, imali smo dva posto manje noćenja, s time da su nam kampovi bili sedam posto lošiji nego u 2005. Na troškovnoj je strani bilo raznih neočekivanih izdataka. Valja napomenuti da je trošak plaća porastao za osam posto dijelom i zato jer smo isplatili posljednje otpremnine. Povećali smo i marketinške troškove, odnosno ulaganja u promociju. Inače, lanjski rezultati poslovanja su bolji nego u 2005., ali su nam financijska izdvajanja veća, od obaveza po kamatama i povećane amortizacije do većih naknada državi i paradržavnim institucijama, primjerice za slivne vode. Na kraju, platili smo prvi put i porez na dobit u iznosu od 2,5 milijuna kuna, sažeo nam je Franco Palma poslovni izvještaj Riviere, koji je jučer prihvatila njena skupština. Istom je donijeta odluka da se dobit ne isplaćuje nego rezervira zbog planiranih investicija. Skupština je dala razrješnicu, tj. podržala lanjski rad Uprave i Nadzornog odbora.Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Porsche Istra
Cafe bar Soggiorno
HAK Auto-klub Poreč
Histris - najveći Istrijan na roštilju!