Početna
Četvrtak, 17.Siječnja 2019 (23:27:02) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Iskoristi priliku za dobar posao u Valamaru
Veliko zimsko sniženje - Max City Pula

Na višnjanskom trgu na dan proljetnog ekvinocija postavljena velika i impresivna ekvatorijalna sunčana ura

Poreština, 23.03.2007.
(Izvor:glasistre.hr)Link
Skulptura Sunčani tron u Višnjanu
Korado Korlević objašnjava kameno postolje sunčane ure

Na prekjučerašnji dan proljetnog ekvinocija, točno u podne, otvorena je skulptura Sunčani tron na glavnom trgu u Višnjanu. Na prijelazu u novi milenij Astronomsko društvo Višnjan i Općina inicirali su akciju oplemenjivanja prostora nizom skulptura astronomske simbolike. Kruna projekta bila je jučer svečano otvorena skulptura, velika i impresivna ekvatorijalna sunčana ura koja po svojim dimenzijama i ljepoti zasigurno zauzima značajno mjesto u ovom dijelu Europe.

- Sunčana ura plod je javno-privatne suradnje mnogih ljudi, koji su radili iz vlastitog zadovoljstva i sa željom da nešto lijepo naprave za Višnjan, rekao je Korado Korlević, voditelj zvjezdarnice u Višnjanu. On je objasnio i kameno postolje skulpture, rad Marijana Paića, koje je u već trenutku nastajanja bilo deset godina ispred svog vremena. »To je kotač vremena, osnova svih događanja u new age kulturi, a Sunčev sustav prikazan je s osam planeta, puno prije negoli je to i službeno prihvaćeno«, rekao je Korlević.

Skulptura Sunčani tron u Višnjanu
Skulptura Sunčani tron u Višnjanu

Načelnik općine Višnjan Angelo Mattich izrazio je zadovoljstvo što je nakon mnogih rasprava i sumnji koje su sada dio prošlosti ta prekrasna skulptura ipak ugledala svjetlo dana, a sada je bitno da se sunčani sat nalazi pred nama i s njega je moguće pročitati točno vrijeme. »Razvoj astronomije u ovom mjestu doprinos je odgoju novih generacija, a budućnost Višnjana je u razvoju astronomije. Ova skulptura predstavlja i dio turističke ponude našeg grada«, rekao je Mattich.

Svečanost otvorenja sunčane ure završena je čitanjem stihova pjesme Tomislava Milohanića, posvećenih upravo Sunčanom tronu.

V. HABERAITER

Snimio Milivoj MIJOŠEKMobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Porsche Istra
Pogrebne usluge Silentium