Početna
Nedjelja, 9.Kolovoza 2020 (19:33:13) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Restoran Pentola Poreč

Grad Novigrad dobitnik glavne Europske nagrade za ekološku javnu rasvjetu 2006.

Istra, 21.09.2006.
Link
S lijeva na desno: Sandra Rugani Kukulian, Korado Korlević, Anteo Milos i Gordana Lucić
S lijeva na desno: Sandra Rugani Kukulian, Korado Korlević, Anteo Milos i Gordana Lucić

Tucson, Arizona, USA - 16. rujna, 2006. Svjetska organizacija International Dark-Sky Association (IDA) dodijelila je, 16. rujna 2006. u Portsmouthu, Engleska, nagrade za ekološku javnu rasvjetu za Europski kontinent. Prvu nagradu, za grad Novigrad, preuzeo je hrvatski predstavnik na simpoziju IDA-e, Korado Korlević i u Novigradu je, uz čestitke svima koji su u doprinijeli da se do toga dođe, i u ime CDSA uručio Gradonačelniku Novigrada.

Posebnim zalaganjem odgovornih osoba Grada Novigrada, a nadasve gradonačelnika Antea Milosa i pročelnice Sandra Rugani Kukulian, njihov je grad prvi u Hrvatskoj snažno krenuo u akciju zamjene postojeće, energetski neučinkovite i ekološki štetne javne rasvjete za životnu sredinu prihvatljiviju javnu rasvjetu. Tako kompleksan zahvat bio je moguć korištenjem zajma Svjetske banke i posebnog ugovora s HEP-ove sestrinske kompanije HEP-ESCO koju vodi direktorica Gordana Lucić.

Zamijenjena su ili dodana 697 ekološka i kompromisna rasvjetna tijela, tri kontrolna centra i jedan regulator snage. Tijekom noći se snaga rasvjete spušta usporedno s jenjavanjem prometa i života grada. Smanjenje potrošnje električne energije iznosi 20% ili 80.000,00 kuna/godišnje.

Drugo je mjesto dodijeljeno talijanskom gradu San Benedetto Po, treće njemačkom Augsburgu a četvrtu, počasnu nominaciju je dobio grad Hostetin iz Češke republike.

S lijeva na desno: Sandra Rugani Kukulian, Korado Korlević, Anteo Milos i Gordana Lucić
Plaketa na nagradi

Kao europski pobjednik, Novigrad ulazi u odabir "naj" grada u svijetu, što se tiče projekata na polju energetske učinkovitosti i zaštite prirode kroz prevenciju svjetlosnog onečišćenja.

Sve nas raduje nagrada i smanjenje svjetlosnog onečišćenja, ali treba dodati da iza cijele te priče stoji i Turistička zajednica Istarske Županije, koja je u suradnji sa Zvjezdarnicom Višnjan kroz akciju "Neka naša Istra blista - ali ne po noći", organizirala i predavanje o toj problematici u Novigradu, koje je potaknulo cijelu priču..

Prošlo je nešto više od pet godina od početka akcije za zaštitu ciklusa dan noć te nastanka hrvatske udruge za zastitu noci - CDSA i već imamo cijeli niz pozitivnih primjera i Europsko priznanje jednom od projekata u Hrvatskoj! Vrijeme je za biti ponosno, ali i za osmišljavati iduće korake jer smo taj problem u Hrvatskoj tek načeli.Mobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Pogrebne usluge Silentium
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Frigoservis Šime - klima uređaji
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6