Logo - www-parentium.com
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom

Nastavljaju se radovi na zgradi Zavičajnog muzeja Poreštine

Nastavljaju se radovi na zgradi Zavičajnog muzeja Poreštine
14.01.2022. (11:15) (Izvor:Grad Poreč)

Početkom godine nastavljeni su radovi na sanaciji međukatnih konstrukcija zgrade Zavičajnog muzeja Poreštine koja se u etapama provodi dvije godine. Međukatne se konstrukcije ojačavaju postavljanjem čeličnih greda, čime će se riješiti problem statičke ugroženosti zgrade.

U gradskom proračunu za radove na Muzeju u ovoj godini rezervirana su tri milijuna kuna.

Nakon sanacije međukatne konstrukcije središnjih salona, na red dolaze konstrukcija bočnih prostorija u potkrovlju, postavljanje novih elektroinstalacija te poboljšanje mikroklimatskih uvjeta.

-Cilj je da se dio Muzeja čim prije osposobi i otvori za javnost, dok će se radovi nastaviti i nakon toga, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić koji je gradilište posjetio u društvu ravnateljice ustanove Elene Uljančić.

Uljančić je podsjetila kako se radi o jednom od glavnih projekata kulturne politike Grada Poreča, čiji je cilj kompletna rekonstrukcija zgrade i izrada novog stalnog muzejskog postava.

U posljednjih je nekoliko godina u obnovu zgrade uloženo više milijuna kuna, kažu u Gradu. Sanirani su krovište i međukatne konstrukcije glavnih salona, dok je u prizemlju provedena konsolidacija temelja i riješeno pitanje kapilarne vlage. Radovima u prizemlju prethodilo je arheološko istraživanje kojim je, među ostalime, otkriven i konzerviran podni mozaik iz 1. stoljeća, a samo arheološko nalazište uskoro će biti predstavljeno javnosti, stoji u priopćenju gradske uprave. (dp)