Logo - www-parentium.com
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom

Je li Macronov grubi istup kontra necijepljenih proračunati potez ili težak politički gaf?

Emmanuel Macron (foto: Wikimedia Commons)
06.01.2022. (09:15) (Izvor:Telegram - Link )

Valja dvaput promisliti prije nego što se Macronov istup proglasi gafom. Čini se da je francuski predsjednik svjesno birao riječi i to u uzavreloj atmoferi rasprave o strožim covid pravilima i usred neslužbene kampanje za izbore. Teško je zamisliti da se radi tek o nesretnoj i neželjenoj slučajnosti, piše Irena Frlan Gašparović u Telegramu.

Emmanuel Macron je, naravno, u pravu. Strategija borbe protiv covida, kaže francuski predsjednik, vrti se i oko toga da se – u slobodnijem prijevodu njegove izjave – “raspi***” one koji se još nisu cijepili. Da ih se, pristojnije rečeno, razbjesni. Iznervira. Oteža im se svakodnevni život.

Neuobičajeno grub istup francuskog predsjednika – nesvakidašnji izbor riječi, na primjer – izazvao je, očekivano, zgražanje. Kakav je to rječnik za jednog predsjednika; predsjednik dijeli Francuze na dobre i loše; od necijepljenih želi napraviti građane drugog reda. I tako dalje. Ali, Macron je u pravu. Jedina je iznenađujuća novost izbor riječi.

Potencijalno riskantan potez

U razgovoru koji je objavio La Parisien, Macron je detaljizirao planove svoje vlade. “Ne želim ih slati u zatvor, ne želim ih prisiljavati na cijepljenje. Ali moramo im reći: od 15. siječnja više nećete moći ići u restoran. Više nećete moći na kavu, nećete moći ići u kazalište. Više nećete moći u kino.”. A onda i korak dalje: „Kad moje slobode ugroze slobode drugih, postajem neodgovoran. Neodgovorna osoba više nije građanin“. Korak kojim je, po ocjeni mnogih, doista prešao granicu.

Ali ključ francuske strategije – i to vlasti u Parizu nikada nisu skrivale – jest upravo u tome da se onima koji se još nisu cijepili svakodnevni život učini nelagodnijim. Da se ljude tako motivira – ili natjera, ovisno o perspektivi – na cijepljenje. Jer vlasti smatraju da će tako pandemiju staviti pod kontrolu.

Zato je u srpnju prošle godine Macron riskirao – znajući jako dobro, iz vlastitog primjera, kako se naizgled sitne promjene mogu pretvoriti u široko nezadovoljstvo (sjećamo se “žutih prsluka”) – i najavio uvođenje covid potvrda za praktički sve, od ulaska u restorane do vožnje vlakom. U samo jednom danu 900 tisuća Francuza bukiralo je termin za cijepljenje. Sada je očito došao trenutak za novu, potencijalno riskantnu kalkulaciju, piše Telegram. Nastavite čitati ovdje.

Foto: Remi Jouan, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons