Logo - www-parentium.com
Pogrebne usluge Silentium

Večer Drage Orlića i Bernarda Parentina u Istarskoj sabornici

Emotivna večer posvećena Dragi Orliću i Bernardu Parentinu
24.11.2021. (07:24)

Fotografije: Andi Bančić

U Istarskoj sabornici u ponedjeljak su se povodom predstavljanja njegove posljednje knjige „Bernardo Parentino” okupili najbliži suradnici i prijatelji Drage Orlića. Poznati novinar, pjesnik, književnik, satiričar, publicist, slikar, kulturni djelatnik i promotor gastronomije napustio nas je u svibnju ove godine, a preksinoćnji In memoriam po prvi je put u povijesti u rodnome gradu predstavio Bernarda Parentina, u Italiji priznatog likovnog umjetnika. Orlić je više od 20 godina prikupljao građu za jedinstvenu publikaciju i organizirao je tako da predstavlja početni dokument u obliku romansirane biografije, koja može poslužiti za daljnji stručni pristup umjetnikovu životu i radu.

-Drago nam je namijenio uloge i zadatke u nastanku knjige o Bernardu Parentinu i nekako mi se čini kao da je to učinio s namjerom - da se srodimo s činjenicom da je u našem gradu prije više stotina godina rođeno dijete koje je postalo uvaženi slikar svoga doba, koji je zaslužio da budemo ponosni na njega i kojem dugujemo taj ponos učiniti vidljivim u kulturnom i društvenom životu grada, rekla je moderatorica večeri Sniježana Matejčić. -To je najmanje što možemo učiniti. Po Bernardu je nazvana Osnovna škola na talijanskom jeziku, po njemu se zove i jedna ulica u gradu, ali vjerujem da puno ljudi ne zna tko je bio Bernardo Parentino. Orlić je knjigu o njemu napisao čitko, romansirao je priču da bude pristupačna širokoj publici. Odradio je veliki dio posla, a ostalo je na nama. Najveća je vrijednost ove knjige činjenica da je njome Drago Orlić vratio Bernarda Parentina među nas, njegove sugrađane, rekla je Matejčić.

Povjesničarka umjetnosti i recenzentica Jerica Ziherl predstavila je Parentinovu biografiju, o kojoj vrlo malo znamo. -Nismo sigurni ni koje je njegovo pravo ime, a niti koje su godine rođenja i smrti. Rođen je ili porijeklom iz ondašnjeg mletačkog Parensa ili Parenza, otprilike 40-ih godina 15. stoljeća, a umire u Vicenzi 30-ih godina 16. stoljeća. Njegova dijela danas se nalaze u Rimu, Veroni, Lucci, Milanu, Firenci, Bergamu i Veneciji, ali i u New Yorku, Bostonu, Parizu, Berlinu, Londonu, Oxfordu, Los Angelesu, Munchenu, Beču, Sankt Petersburgu… Ako su temeljne značajke renesansnoga mišljenja odbacivanje autoriteta, povjerenje u vlastiti um i oslanjanje na iskustvo, tada je ova knjiga Drage Orlića, koja je po mojem mišljenju, kroz narativ o vašem/našem slikaru, zapravo posveta Poreču i njemu dragoj Istri, rekla je Ziherl.

Večer su svojim emotivnim prepričavanjem doživljaja, priča i anegdota upotpunili Orlićevi najbliži – njegova kći Ivona Orlić, ujedno i urednica knjige, koja je publiku uputila i u prvotnu recenziju Tonka Maroevića, potom novinar Goran Prodan, fotograf Vladimir Bugarin, Veljko Tomičić, knjižničarka Sveučilišne knjižnice Pula i školska kolegica Slavica Kapuralin, pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica, kao i zamjenica župana Jessica Acquavita te gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

-Fale nam njegova nepresušna energija, ideje i ljubav prema Poreču i Istri, razgovori s njim i druženja. Ova je knjiga Orlićeva posveta Porečanima i Poreču i na tome mu veliko hvala. Ostavio nam je u nasljedstvo puno toga i naša je odgovornost da to čuvamo i prenosimo idućim generacijama. Hvala i svim suradnicima koji su mu pomogli u stvaranju, zahvalio je gradonačelnik.

Emotivnu večer punu sjećanja na dva velika Porečana zaokružila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč Snježana Radetić izvedbom Orlićeve pjesme Otok je daleko iz zbirke Mediteran & i @.

Knjiga je tiskana u nakladi od 300 primjeraka, za nakladnika Grad Poreč i Errata Corrige, a za tisak je pripremljena u porečkoj Propagandi. Fotografije potpisuju Vladimir Bugarin, Goran Prodan i Renato Malaman, a mnoge objavljene dolaze iz muzeja i galerija s raznih strana svijeta. Urednica knjige je dr. sc. Ivona Orlić, a lektor Vlado Mandić. Suradnici na knjizi su Goran Prodan, Slavica Kapuralin, Graziano Musizza, Edi Akilić, Marino Matošević, don Giulio, Gabriele Della Luna, Tatjana Tomičić, Argeo Curto, Lara Musizza, Mario Gasparini, Ivo Puniš, Giuseppe Casagrande, Veljko Tomičić, Aleš Vaupotič, pokojni Guido Schwengersbauer i Sveučilišna knjižnica Pula.

(dp)

Istarska Sabornica
Istarska Sabornica
Ivona Orlić i Loris Peršurić
Ivona Orlić i Loris Peršurić
Jessica Acquavita, zamjenica Župana
Jessica Acquavita, zamjenica Župana
Goran Prodan
Goran Prodan
Vlado Bugarin
Vlado Bugarin
Veljko Tomičić
Veljko Tomičić
Slavica Kapuralin
Slavica Kapuralin
Vladimir Torbica
Vladimir Torbica
Snježana Radetić
Snježana Radetić
Jerica Ziherl, Sniježana Matejčić i Ivona Orlić
Jerica Ziherl, Sniježana Matejčić i Ivona Orlić