Logo - www-parentium.com
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina

Istra Weddings Meet Up u Poreču: Profesionalci razmijenili znanja i iskustva za sve atraktivniji turistički proizvod – istarska vjenčanja

Istra Weddings Meet Up u Poreču
15.10.2021. (12:15)

Tekst i foto: Kristina Flegar

Istra je sve više prepoznata kao idealno mjesto za vjenčanja iz snova – sa svojim krajolicima, slikovitim gradićima i tradicijom, blagom klimom, vrhunskom eno-gastronomskom i smještajnom ponudom. Uočila je to i Turistička zajednica Istarske županije te se prije šest godina angažirala na brendiranju Istre kao „wedding destinacije“ i razvitku tog sve atraktivnijeg turističkog proizvoda. Najnovija aktivnost iz tog projekta, pod nazivom Istra Weddings Meet Up, ostvarena je jučer u hotelu Parentium Plava laguna u Poreču.

Zajedno s agencijom Weddings In Croatia iz Zagreba i drugim partnerima - Leporom Weddings i Studiom Brzak weddings&events iz Poreča te Flammeumom weddings&events iz Pule, TZIŽ je okupila profesionalce iz industrije vjenčanja u Istri, dajući im priliku da se dodatno umreže, uspostave suradnju, razmijene iskustva i ideje, iznesu svoje prijedloge, unaprijede znanja i zajedno doprinesu razvoju proizvoda na razini regije.

TZ Istre: "Definitivno smo prepoznati kao wedding destinacija"

Održani su paneli posvećeni upravo vjenčanjima kao turističkom proizvodu, prepoznatljivosti i brendiranju Istre kao „wedding destinacije“, ali i trendovima i novim formatima u vjenčanjima te predavanja o utjecaju on line komunikacije na ovu industriju i organizaciji održivih događanja kao standardu budućnosti. Na njima je sudjelovalo 60-ak profesionalaca koji se bave organiziranjem vjenčanja i raznolikim uslugama, od fotografa i aranžera, do ponude cvijeća, bombonijera i cateringa, kao i predstavnika lokacija za vjenčanje i istarskih turističkih zajednica koje su prepoznale potencijal ove ponude.

- U ovih šest godina od kad smo pokrenuli projekt „Istra – wedding destinacija“ isprofilirali su se profesionalni partneri koji se bave ovom industrijom i koji od toga žive, i danas definitivno možemo kazati da je Istra stasala kao wedding destinacija, mada više kao „hidden gem“ (skriveni dragulj). Naime, nismo poznati u svijetu kao, primjerice, Italija, ali smo zasigurno prepoznati među određenim krugovima ljudi, budući da si ovdje zavjete razmjenjuju vrlo poznati influenceri, opinion leaderi, poslovnjaci, intelektualci, industrijalci…, što je za nas koji gledamo na „wedding“ kao nišni produkt puno važnije nego da radimo velika, razvikana vjenčanja, kazao je direktor TZIŽ Denis Ivošević, istaknuvši da je cilj ovog porečkog susreta i direktna komunikacija sa sektorom, utvrđivanje izazova, problema i načina na koje TZIŽ može pomoći.

Napomenuo je da se organizatori vjenčanja već pripremaju za 2023. godinu te da turistički i ekonomski brojevi potvrđuju da je Istra najuspješnije managerirala destinaciju u uvjetima pandemije, što je također čini odličnom platformom, a i značajan je element kod odluke domaćih i stranih mladenaca gdje će izreći „sudbonosno da“.

Istru kao destinacija za pomno isplanirana vjenčanja s visokim budžetom

Od Ive Kraljević Licardo, suosnivačice agencije Weddings In Croatia i predsjednice Zajednice industrije vjenčanja Hrvatske gospodarske komore, doznajemo da već 12 godina organizira vjenčanja za strance u Istri, a najpopularnije su lokacije Rovinj (Crveni otok), Vrsar, Poreč (Villa Polesini i otok Sv. Nikola), Motovun, Brijuni i Village & Hotel San Canzian kraj Buja.

- Istru odabiru parovi iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Velike Britanije, Irske, SAD-a… Radi se uglavnom o vjenčanjima za 50 do 70 ljudi, s visokim budžetima i puno pomno isplaniranih detalja. Novi trendovi koje pratimo, posebno nakon ograničenja koje je donijela pandemija, su mikro i pop up vjenčanja, istaknula je Kraljević Licardo

Mikro vjenčanja su osmišljena za 20 do 30 uzvanika, intimna su i šarmantna, s posebno promišljenim dizajnom i odličnom hranom u četiri ili pet sljedova. Kod njih sve kreće od lokacije, kao i kod pop up vjenčanja koja su kraća, iznenađujuća događanja na netipičnim mjestima.

– Lokacija i inače najčešće određuje temu vjenčanja, bilo da se radi o romantičnom, bajkovitom ili rustikalnom ambijentu u unutrašnjosti Istre ili pak modernom, elegantnom i luksuznom eventu uz more, objasnila je Kraljević Licardo, ističuću da je za razvoj vjenčanja kao turističkog proizvoda ključno uključivanje lokalne zajednice, pa tako i njena tvrtka surađuje s profesionalcima iz Istre – fotografima, cvjećarima, ponuditeljima cateringa, slastičarima…

Kraljević Licardo: "Etabilirati vjenčanja kao turistički proizvod Istre"

Objasnila je i da im je krajnji cilj podignuti projekt „Istra – wedding destinacija“ na nacionalnu razinu i etabilirati vjenčanja kao turistički proizvod kojim promoviraju Hrvatsku, zasad najpoznatije „wedding destinacije“ Istru, Dubrovnik i Dalmaciju, ali i druge regije. Industrija vjenčanja vrlo je delikatna grana, jer je vezana uz epidemiološke mjere, ali i vremenske uvjete.

Naša sugovornica podsjeća da su sve njene aktere događaji iz 2020. teško pogodili, ali sve to žele ostaviti daleko iza sebe i optimistično gledati naprijed. Ove je godine u Istri održano 60 posto vjenčanja, dok manji dio nije otkazan, već prebačen u 2022. U Splitsko-dalmatinskoj županiji održano je oko 70 posto vjenčanja, rekla je također, dok ih je u Dubrovniku, koji je orijentiran drugim tržištima, bilo tek desetak posto.

- Iz svake negativne situacije treba izvući ono najbolje. Kao i mnogi naši kolege, i mi smo se u ove dvije godine dodatno educirali i puno napredovali na profesionalnom i osobnom planu. Uspostavili smo jako dobre kontakte i u lokalnoj zajednici i na nacionalnoj razini, što nas posebno veseli. Svijest se u ovom izazovnom razdoblju promijenila i ljudi sve više shvaćaju važnost povezanosti zajednice, zaključila je Kraljević Licardo.

Potrebna je bolja suradnja privatnika i turističkih zajednica

O povezanosti, točnije sinergiji javnog i privatnog partnerstva te ulozi turističkih zajednica u pozicioniranju Istre na svjetskoj karti (luksuznih) „wedding destinacija“ među panelistima je govorila Suzana Vrtičević Tica, direktorica prodaje San Canziana.

- Mi nudimo jedinstvenu, prekrasnu lokaciju i vrhunsku uslugu, ali za uspjeh je potrebna bliska suradnja svih uključenih partnera – organizatora vjenčanja, aranžera, fotografa, profesionalaca koji se bave postavljanjem opreme, glazbom, cvijećem, sugestivnom rasvjetom… Vjenčanje nije tek druženje i ples uz dobru hranu i vina. To je pretvaranje nečijeg sna u realnost, kreiranje ambijenta i sadržaja prepunih emocija, koji će ostati u trajnom sjećanju ne samo mladencima, već i svim njihovim gostima. Na svima nama je da tom širokom spektru gostiju pružimo nešto toliko lijepo i posebno da se svi požele vratiti, bilo kao pojedinci, bilo ponovno u grupi kako bi obnovili svoje zavjete. Jedna od najučinkovitijih promocija je upravo zadovoljan gost koji će podijeliti svoje iskustvo s drugima i preporučiti vas svojim prijateljima i poznanicima, rekla je Vrtičević Tica.

Napomenula je da je San Canzian mlada, ali već prepoznatljiva i odlično bukirana destinacija. Posjetiteljima je na raspolaganju 25 smještajnih jedinica s posebnim ulazima i klimatizacijskim jedinicama, za ukupno 50-ak osoba. No, kad ugošćuje vjenčanja u San Canzian može doći i do 120 uzvanika, pa će mnogi od njih smještaj, a i druge sadržaje potražiti u okolici. Upravu tu dolazi do izražaja sinergija na lokalnoj razini, jer zajednički je cilj potaknuti sve prisutne na vjenčanjima da postanu stalni gosti Istre, poručila je Vrtičević Tica.

Denis Ivošević
Denis Ivošević
Iva Kraljević Licardo
Iva Kraljević Licardo
Suzana Vrtičević Tica
Suzana Vrtičević Tica