Logo - www-parentium.com
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina

Ekosfera Poreč: Bio Istra i DND uredili Kutak za umni trenutak

Zajednička fotografija nakon uspješno odrađenog posla
12.10.2021. (09:06)

Zahvaljujući projektu Ekosfera Poreč: Eko! Impjantajmo ružmarin, Društvo Naša djeca Poreč dobilo je svoj mirisni Kutak za umni trenutak. Kutak je uređen na zelenoj površini ispred sjedišta DND-a proteklog vikenda, na samom kraju Dječjeg tjedna. Sudjelovalo je 15-ak djece i roditelja, uz stručno vodstvo mr. Vlaste Radoičić i prof. Dajane Bošnjak iz Bio Istre te Gabi Močibob i Sniježane Matejčić iz DND-a. Svi su oni imali prigodu zasaditi presadnice ružmarina, koje su u školskom plasteniku na ekološki način uzgojili učenici porečke Srednje škole Mate Balote, pod mentorstvom profesorice Mirele Marković.

- Naš projekt tako postaje vidljiv u javnom prostoru, a upravo to nam je i cilj – unaprijediti kvalitetu života obogaćivanjem gradskih površina ekološkim ružmarinom kao odabranom autohtonom aromatičnom biljkom. Istovremeno doprinosimo prepoznatljivosti Poreča kao ekološki osviještenog i zdravog grada. Tijekom studenog ćemo takve još uvijek male biljke posaditi i na druge planirane lokacije, počevši od školskog vrta Osnovne škole Finida i eko-oaze na našem imanju na Grbinovici kraj Poreča, rekla je mr. Vlasta Radoičić, naglasivši da je uz Grad Poreč koji financira projekt, ovom prigodom svoj doprinos dalo i gradsko komunalno poduzeće Usluga Poreč.

Mr. Radoičić je objasnila i demonstrirala vrijednoj ekipi kako pripremiti i „nahraniti“ tlo na ekološki prihvatljiv način, a zatim pravilno posaditi presadnice. Ružmarin će, tako, rasti oko ukrasnih panjeva, odnosno coka za sjedenje i razmišljanje koje su djeca prije nekoliko godina oslikala uz pomoć umjetnika Đanina Božića. Svaka biljka je označena ukrasnom pločicom na bambusovom štapiću, s imenom djeteta ili odraslog koji ju je posadio.

- Ružmarin svojim mirisom i eteričnim uljem utječe na poboljšanje kognitivnih sposobnosti, odnosno ubrzava cirkulacija, pojačava koncentraciju i time utječe na kvalitetu pamćenja. Upravo na osnovu tih činjenica došli smo na ideju da to bude kutak za misaoni, odnosno umni trenutak – mjesto gdje će djeca moći predahnuti, opustiti se i razmišljati, rekla je mr. Radoičić, upozoravajući i na važnost održivosti života na zemlji. (dp)

Sadnja presadnica ružmarina
Sadnja presadnica ružmarina
Priprema mjesta za biljčice oko ukrasnih panjeva
Priprema mjesta za biljčice oko ukrasnih panjeva
Djeca su vješto pripremala ružmarin za sadnju
Djeca su vješto pripremala ružmarin za sadnju