Logo - www-parentium.com
Histris - najveći Istrijan na roštilju!

Ovog tjedna u POUP-u: Započele prijave za Photodistorziju; najavljen Tjedan cjeloživotnog učenja

13.09.2021. (13:52)

Raspisan natječaj za izlaganja na 10. Photodistorziji

Photodistorzija X., multimedijalna bijenalna izložba fotografija, održat će se u Poreču od 11 do 30. studenog.

Photodistorzija je projekt koji svojim konceptualnim pristupom želi predstaviti fotografiju kao proizvod, medij i nezaobilazan oblik komunikacije. Projekt je zamišljen kao izložbeni postav fotografija i predstavljanje specifičnih procesa, manifestacija i primjene fotografija u raznim galerijskim prostorima.

Tema ovogodišnje izložbe je "Estetička pobuna: Ružno kao drugačije"

– Baš kao što „ružno“ u modernom i osobito postmodernom razumijevanju više nije negacija ili antiteza lijepome kao ideji - formi, već „ružno“ samo po sebi postaje svojevrsnom idejom koja daje legitimitet onom neskladnom, disproprocionalnom, asimetričnom krivom i iskrivljenom, tako se očekuje da radovi prijavljeni na natječaj Photodistorzije 2021. budu definirani na tragu ideje estetičke pobune - odmaka od ustaljenog kanona estetike i iznalaženje novih parametara estetičke prosudbe, stoji u riječima organizatora, Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Može se prijaviti serija fotografija (min. 3 fotografije iz serije, max. 15). Uz radove je poželjno priložiti kratak opis, tj. koncept rada / projekta (do 250 riječi). Format radova za izlaganje ograničen je na 100 cm. Natječaj je otvoren i za kratke filmove i videouratke. Za prijavu je potrebno ispuniti obrazac, poslati biografiju, radeve u jpg-formatu. Prihvaćat će se prijave pristigle najkasnije do 17. listopada.

Tjedan cjeloživotnog učenja u Pučkom otvorenom učilištu Poreč 

15. Tjedan cjeloživotnog učenja

Tjedan cjeloživotnog učenja održat će se od 27. rujna do 5. listopada gdje će građani imati priliku na besplatnim interaktivnim predavanjima i radionicama doznati nešto više o fotografiji, novinama u poučavanju odraslih, oglašavanju na internetu i mekim vještinama u svakodnevnoj komunikaciji.

Program će se objaviti na stranicama POUP-a.

Kazalište: Kabaret Bruti šporki istrijanski pirati

U nedjelju u 20 sati u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine održat će se predstava "Kabaret Bruti šporki istrijanski pirati" Teatra Nemerik prema predlošku teksta Florijana Veneruzza.

Glavne uloge igraju Šandor Slacki Stariji, Šandor Slacki Mlađi, Berislav Mudrovčić i Ian Tataj, a glazbu potpisuje Srđan Koarević.

Predstava najavljuje 14. Zlatni zub, festival komedije i smijeha koji je ove godine zbog epidemioloških mjera odgođen iz tradicionalnog ožujka u listopad. Ulaznice (50 kn) moguće je kupiti preko internetskog rezervacijskog sustava ili na blagajni Učilišta. U slučaju kiše novu lokaciju održavanja predstave biti će objavljena na internetskoj stranici POUP-a.

Kino

U porečkom će se kinu u četvrtak, petak i subotu u 18 sati prikazivati sinkronizirani animirani film Mali šef: Obiteljski posao, dok će se u 20 sati prikazivati drama redateljice Antonete Kusijanović "Murina".

Rezervacija i kupnja ulaznica moguća je na blagajni Učilišta ili preko internetskog rezervacijskog sustava: www.rezervacije-poup.hr.

Izložba: DRUMMING 0.1 / Alex Brajković

U Maloj galeriji će se održava se samostalna izložba Alexa Brajkovića Drumming 0.1.

Multimedijalna prostorna instalacija Drumming 0.1 organičen je mehanizam koji interpretira algoritmične kompozicijske upute i stvara neočekivane rezultate u nikad ponavljajućem glazbenom iskustvu. Nastali algoritmi “žive” u stvarnom prostoru te kroz bongo bubnjeve, bez glazbenika, sviraju međusobno u akustičnoj domeni. Naime, nutar bongo bubnjeva ugrađeni su solenoidi koji mehanički udaraju opne bubnjeva reagirajući na glazbene impulse koji dolaze iz računala.

Izložba je otvorena do 16. rujna.

Alex Brajković porečki glazbenik i multimedijalni umjetnik, diplomirao je džez-bubnjeve na Konzervatoriju Arrigo Pedrollo u Vicenzi. Alex je diljem Europe svirao na najprestižnijim festivalima i koncertnim dvoranama (BBC Jools Holland, Nice Jazz Festival, London Jazz festival, Blue Note Milano...), a član je Hrvatske glazbene unije (HGU) i Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.

Izložba: Liter_Art_Ura / Stanislava Habjana

U galeriji Zuccato otvorena je izložba Liter_Art_Ura Stanislava Habjana.

Izložba u osnovi predstavlja nove radove autora, nastale u posljednje dvije godine. Koncept je postava prilagođen prostoru i podijeljen na dvije cjeline. Prizemni dio ozvučeni je ambijent koji uključuje dvije pozornice, instrumente i stalke s tekstovima. Prostor na katu, naslovljen Press&Quotes, namijenjen je pojedincu i najbliži je ambijentu čitaonice; četiri strane središnjeg stupa predstavljanju četiri nove knjige, a zidovi predstavljaju autora

Izložba je otvorena do 18. rujna, a radno vrijeme galerija je od 9 do 12 sati te od 17 do 22 sata. Autor je ujedno i domaćin te boravi u galeriji tijekom trajanja izložbe.

Program osobosobljavanja računovodstveno – knjigovodstvenog referenta

Pučko otvoreno učilište Poreč upisuje polaznike u verificirani program osposobljavanja za računovodstveno – knjigovodstvenog referenta.

Nastava je usmjerena na praktični dio koji se izvodi putem specijaliziranog računovodstvenog softvera Synesis, knjiženjem poslovnih promjena zastupljenih u svakodnevnom poslovanju poduzeća, te popunjavanjem raznih obrazaca, prijava i izvještaja.

Teorijski dio nastave izvodi se redovnom nastavom putem prezentacija, uz priručnik koji se redovito ažurira.

Uz poštivanje epidemioloških mjera i preporuka vezanih za održavanje nastave, program započinje u utorak 5.10. 2021., a zainteresirani se mogu prijaviti online putem poveznice.

Nastava će se održavati utorkom od 17 do 20 sati te subotom od 9 do 14 sati.

Cijena programa je 4.300 kuna plativo u tri mjesečne rate. Uvjeti za upis su završena srednja škola i navršenih 18 godina. Za upis je potrebna svjedodžba srednje škole ili diploma, domovnica i rodni list.

Više informacija zatražite putem e-maila obrazovanje@poup.hr ili na broju telefona 052 887 216. (ls)