Logo - www-parentium.com
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina

Poreč: Otvoren 61. Annale, najstarija hrvatska skupna likovna izložba suvremene umjetnosti

Foto: Andi Bančić
16.07.2021. (13:08)

Trg ispred Istarske sabornice sinoć je bio obilježen otvorenjem 61. izdanja izložbe Annale, najstarije hrvatske skupne likovne izložbe suvremene umjetnosti koja se svake godine održava u Poreču.

Ovogodišnje izdanje, pod nazivom "Bogu krasti dane" bavi se temom nepristupačnog i bezličnog administrativnog aparata čije se održavanje temelji na složenom sustavu nadzora.

- Manipulacija emocijama na poslu, na kojem je teško razgraničiti radno od slobodnog vremena, a automatizirane geste od relaksacije, čine specifične slike izložbe. Izložba nastaje između karikature hiperaktivnog društva i spekulacije o drugačijem načinu raspolaganja vremenom, odbacujući multitasking i u korist bunta pred pomahnitalim diktatom kompeticije. Ovogodišnja izložba zamišljena je kao fragmentarni vodič stranputicama radne prakse: Kako nas rad boli? I tome nasuprot, kako u njemu možemo uživati? Kako se podsmjehnuti strahu od neuspjeha i potaknuti dišpet spram upitnih uvjeta natjecanja?“ naglašava izbornica 61. Annala Ksenija Orel, kustosica MMSU-a u Rijeci.

Kombinacijom radova umjetnika različitih generacija, otvaraju se specifične forme otpora, poput testiranja radnih odnosa i suzdržavanja od 'propisne' radne norme.

Na Annalu su predstavljeni sljedeći umjetnici: Nadija Mustapić, Igor Eškinja, Iva Ćurić, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Bojan Mucko, Ivana Pegan Baće, Toni Meštrović, Goran Petercol, Pasko Burđelez, Meriç Algün, Gorgona.

Kako je na otvorenju napomenula Snježana Radetić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč, ustanove koja organizira ovu manifestaciju, kako je prvi Annale pokrenut s namjerom da se pokrene inovativan, kulturni program na samom početku turističkog uspona Poreča.

– Spoj izložbe i kulturnog spomenika je pravi primjer kulturnog turizma, a porečki kulturni turizam već 60 godina nudi jednu od najstarijih izložbi i koncerata klasične glazbe u našoj državi. Sretni smo da imamo mogućnost uživati u izvrsnosti - to je naš identitet., zaključila je.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić se, prije samog otvorenja izložbe, našalio kako bi iz vlastitog iskustva o birokraciji i administraciji mogao nadugo razgovarati.

- Međutim, ono što je najvažnije je da se nastavlja bogata kulturna tradicija, jer ovakvi događaji čine život jednoga grada i zato čestitam organizatorima i sudionicima.

Izložba ostaje otvorena sve do 12. rujna, a možete je obići svakoga dana od 10 do 12 te od 18 do 22 sata. Ulaz je slobodan.

Gužva ispred Istarske sabornice (Foto: Andi Bančić)
Gužva ispred Istarske sabornice (Foto: Andi Bančić)
Izložba se bavi temom nepristupačnosti i bezličnosti birokracije (Foto: Andi Bančić)
Izložba se bavi temom nepristupačnosti i bezličnosti birokracije (Foto: Andi Bančić)
Foto: Andi Bančić
Foto: Andi Bančić