Logo - www-parentium.com
Pogrebne usluge Silentium

Promjene potrošačkih navika mijenjaju tržište bezalkoholnih pića

Pixabay
10.06.2021. (20:34)

Nastavak promjena u ponašanju potrošača te njihov utjecaj na industriju hrane i pića globalno je prepoznat kao jedan od značajnijih tržišnih trendova. Uz negativne učinke onemogućenog ili ograničenog rada ugostiteljskih objekata, pred proizvođačima pića je i izazov dosezanja potrošača u njihovim domovima te odgovor na izmijenjene želje i potrebe.

Stoga brojna istraživanja nastoje uočiti ključne trendove u ponašanju potrošača, a velike kompanije njima nadograđuju svoje tržišne uvide i prilagođavaju svoju ponudu novim okolnostima. Promjene ne staju samo na proizvodima, nego se odražavaju i kroz značajne prilagodbe poslovnih procesa, poput pojednostavljivanja i povećanja učinkovitosti opskrbnih lanaca.

Što je potrošačima sada najvažnije pokazalo je i najrecentnije istraživanje, Globalni trendovi u sektoru hrane i pića 2021., tvrtke specijalizirane za analize tržišta Mintel. Pandemija i s njom povezane ekonomske posljedice pozicionirali su vrijednost kao najvažniju motivaciju potrošača. Do vrijednosti potrošači u 2021. godini dolaze kupujući cjenovno konkurentne proizvode koji udovoljavaju ključnim potrebama: okusu, kvaliteti, zdravlju, povjerenju i sigurnosti.

Manja potrošnja, ali veće uživanje u proizvodima iz udobnosti doma

U ovoj godini mnogi će potrošači, kao i u prethodnoj, nastaviti provoditi znatnu količinu vremena u vlastitim domovima. Njihov fokus je na manjoj potrošnji te je 37% ispitanika od početka pandemije smanjilo kupovinu onoga što smatraju nevažnim. Istovremeno, potrošači pridaju veću važnost kategoriji hrane i pića. Kako je pokazalo istraživanje Mintel-a, čak 41% europskih ispitanika u nadolazećem razdoblju nastavit će pripremati hranu i obroke te miksati pića kod kuće. S druge strane, svega 6% europskih potrošača odlučilo je da će nakon završetka pandemije Covid-19 češće izlaziti u ugostiteljske objekte. Osobnu potrošnju će obilježavati veća fleksibilnost budžeta, ali cjenovna osjetljivost će ostati kao dugoročni efekt te će, prema podacima istraživanja, za 50% potrošača cijena ostati jedan od glavnih faktora pri kupnji namirnica.

Zanimljivi okusi i želja za zabavom

Širenje ponude i opcija odgovarat će potrebama potrošača koji traže ravnotežu cijene, kreativnosti i dobrobiti za zdravlje i užitka. Brandovi mogu u 2021. osnažiti svoju vezu s potrošačima prepoznajući njihove emocije. Zabava i užitak bit će osobito potrebni s obzirom na duga razdoblja izolacije. Čak 62% odraslih potrošača obuhvaćenih Mintel-ovim istraživanjem reklo je kako novac najradije izdvajaju upravo na užitke koji im pomažu u ovim izazovnim vremenima. Zabava izvan doma, poput kina ili izleta, ne čini se više sigurnom te brandovi mogu popuniti tu iskustvenu prazninu kroz poznate lokalne, ali i egzotične okuse.

Društvena odgovornost ne gubi na važnosti

Dok se tržište oporavlja, fokus potrošača se ponovno vraća na odgovorne poslovne prakse i iskustva, ali uz primjenu lekcija naučenih tijekom pandemije. Zajednica je teško pogođena Covidom-19 i postaje središte društveno odgovornog poslovanja. Tvrtke koje žele ulagati u budućnost širit će globalnu ponudu cjenovno prihvatljive i održive prehrane, uz odgovorne ciljeve i korištenje novih tehnologija.

Pobjeđuje „vrijednost uz vrijednost“

Detaljnija komunikacija o sastavu proizvoda, poslovnim procesima, preuzetim održivim obavezama i transparentnost u određivanju cijena pridonijet će percepciji dobivene vrijednosti za cijenu. Pobjedničku kombinaciju će predstavljati stvaranje „vrijednosti uz vrijednost“. Brandovi koji osiguraju vrijednost za novac, a pritom posluju održivo bit će pobjednici u sljedećem normalnom. (dp)