Logo - www-parentium.com
Galerija Poreč: proslavite s nama drugi rođendan

Položeni vijenci u znak sjećanja na poginule mađarske mornare

10.06.2021. (14:58)

Na Mornaričkom groblju, u Puli, danas su položeni vijenci u znak sjećanja na mađarske mornare, koji su stradali u Prvom svjetskom ratu prilikom potonuća bojnog broda „Szetnt István“.

Prisjećanje se tradicionalno održava 10. lipnja na Dan mađarske mornarice.

Vijence su položili zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita, državni tajnik Ministarstva vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske Tamás Vargha, veleposlanik Mađarske u Zagrebu Nj.E. Dr. Csaba Demcsák, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine i predsjednik Demokratske zajednice Mađare Hrvatske Róbert Jankovics, zamjenik gradonačelnika Pule Bruno Cergnul, te predstavnik Ministarstva obrane RH.

Danas se odaje počast mađarskim mornarima i vojnicima koji su stradali kad je potonuo austro-ugarski bojni brod Sveti Stjepan, čime se ujedno prisjećamo jednog od događaja naše kompleksne i burne povijesti, izjavila je zamjenica župana Jessica Acquavita.

Spomen obilježje poginulim mornarima je postavila Vlada Mađarske, a spomen ploču Udruženje Istarske županije Demokratske zajednice Mađara u Hrvatskoj.

Sveti Stjepan je najveći i najpoznatiji bojni brod potopljen u Jadranu, na kojem je poginulo 89 mornara, dok je 976 članova posade spašeno.