Logo - www-parentium.com
Opel MOVANO

Glasanje u Europskom parlamentu: Flego za ukidanje patenata za cjepiva protiv koronavirusa

10.06.2021. (12:40)

Od 689 zastupnica i zastupnika koju su pristupili jučerašnjem glasovanju u Strasbourgu, njih 355 smatra da treba ukinuti prava intelektualnog vlasništva na cjepiva protiv koronavirusa, čime se usvajanja rezolucije kojom Parlament poziva na ukidanje patenata za COVID cjepiva.

Istarski zastupnik Valter Flego jedan je od tih 355, čime je glasovao drugačije od stava svoje političke grupacije – Renew Europe. Ovo je bilo jedno od najneizvjesnijih glasovanja mandata.

- Naš cilj ukidanja patenata za cjepiva protiv koronavirusa preduvjet je da bi se uopće mogla početi proizvoditi cjepiva diljem svijeta i tako maksimalno ubrzala proizvodnja. Pod pretpostavkom da se ljudi žele cijepiti, postojećim bi proizvodnim pogonima trebalo dvije do tri godine da opskrbe cijelo svjetsko stanovništvo dovoljnim količinama cjepiva. Moramo ubrzati cijepljenje na globalnoj razini, sustavno pomagati zemljama u razvoju i povećati proizvodne kapacitete u zemljama koje nemaju vlastitu proizvodnju cjepiva. Nije vrijeme da pričamo o profitu farmaceutskih tvrtki, već o maksimalnoj mogućoj proizvodnji cjepiva, istaknuo je Flego te dodao:

Usvojenom se rezolucijom navodi kako je velika većina od 1,6 milijardi do sada iskorištenih doza cjepiva upotrijebljena u industrijaliziranim zemljama, a svega 0.3 posto doza u 29 najsiromašnijih zemalja.

Parlament potiče i na ulaganja u COVAX – važan instrument kojim se cjepivo daje gospodarstvima s nižim prihodima – te traži da se budući ugovori o prethodnoj kupnji u cijelosti objave, kako se ne bi ponovili problemi s transparentnosti. (ls)