Logo - www-parentium.com
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore

SŠ Mate Balote: Socijalno poduzetništvo za održivi ruralni razvoj

09.06.2021. (10:21)

Učenici trećeg razreda agrotehničara SŠ Mate Balote Poreč prisustvovali su prekjučer predavanju na temu „Socijalno poduzetništvo za održivi ruralni razvoj: Značaj poljoprivrednog obrazovanja za razvoj poljoprivrede u Istarskoj županiji“, koje je održao dr.sc. Milan Oplanić, znanstveni savjetnik, predstojnik Zavoda za ekonomiku i razvoj poljoprivrede.

Kao primjer dobre prakse predstavio im se mladi poljoprivrednik Marko Bratović, nekadašnji učenik škole.

Učenici su mogli čuti zanimljive činjenice iz povijesti škole te se upoznati s podacima o uspješnosti učenika. Predstavljeni su im i rezultati projekta „Upiši poljoprivrednu“. Zanimljivost iz svih predstavljenih podataka je da učenika koji upisuju poljoprivrednu školu ima sve manje, pogotovo djevojaka, ali da su njihov školski uspjeh i prolaznost na maturi sve bolji

Osim informacija o samoj školi, učenici su upoznati i sa stanjem u poljoprivredi u Istarskoj županiji, te s kretanjima broja OPG-a, obrađivanog poljoprivrednog zemljišta i broja grla stoke. Kao prednost Istarske županije nametnula se činjenica da nema više industrija, što ostavlja čisto tlo i okoliš za razvoj ekološke poljoprivrede te prodaju tih proizvoda turistima koji svake godine dolaze u Istru.

Na kraju, možemo reći da je ovo predavanje bilo inspirativno i edukativno te da je to bila dobra nadopuna našem kurikulumu iz agroekonomskih predmeta koje učenici slušaju u trećem i četvrtom razredu.

Predavanje je održano u sklopu projekta Prapovijesne gradine i etnobotanika za održivi turizam i ruralni razvoj – od Krasa (preko Brkina, Ćićarije i Istre) do Kvarnera koji provodi općina Kaštelir u suradnji s Istarskom županijom.

Mirela Marković prof.