Logo - www-parentium.com
Viendel - Digitalni marketing

Prijem povodom Svjetskog dana Roma u Puli

07.04.2021. (09:50)

Povodom Svjetskog dana Roma, koji se obilježava 8. travnja, u sjedištu Istarske županije u Puli jučer je održan prijem za predstavnike Roma: predsjednika Udruge Roma Istre Velija Huseinija i predsjednika Vijeća Roma i romske manjine u Puli Jetiš Eko Bajrami, predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Vodnjana Ibrahim Punušković te predsjednika Udruge "Do romskog dostojanstva" Dedo Bajramović.

Prijem su upriličili župan Fabrizio Radin i gradonačelnik Pule Boris Miletić. Predsjednik Udruge Roma Istre Veli Huseini zahvalio se na prijemu povodom Svjetskog dana Roma te se osvrnuo na život Roma u Istri.

Odgovarajući na pitanje župana Radina o ovogodišnjem popisu stanovništva, naglasio je kako se Romska zajednica namjerava organizirati na razini Udruga diljem Republike Hrvatske te uključiti pripadnike Romske zajednice u sam proces popisivanja stanovništva.

– Želja nam je da, na tragu dosadašnje dobre i prijateljske suradnje, nastavimo tom praksom i ubuduće, kao i da zajedno nastavimo promicati još veću participaciji Roma u svim segmentima društvenog života, istaknuo je Huseini.

Predsjednik Vijeća Roma i romske manjine u Puli Jetiš Eko Bajram istaknuo je pomoć Grada Pule u riješavanju stambenog pitanja, predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja za Rome u posljednjih 15 godina.

Prvi Svjetski kongres Roma, održan 8. travnja 1971. godine u Londonu, predstavlja jedan od najvažnijih događaja njihove povijesti. Tijekom tog sastanka formiran je Međunarodni savez Roma (International Romani Union – IRU), te su usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni.

Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Đelem, đelem (˝idem, idem˝). Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek. (ls)