Logo - www-parentium.com
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina

Koronavirus: 151 novi slučaj, odluka Stožera o zabrani rada nedjeljom nije ustavna!

Odluka o privremenoj zabrani rada nedjeljom bila je na snazi oko mjesec dana.
15.09.2020. (12:37)

U poslijednja 24 sata zabilježen je 151 novi slučaj zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas 2107. Najviše je zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji (53), Zagrebu (19) i Požeško-slavonskoj županiji (13).

Ustavni sud jučer je donio odluku po kojoj je osam od devet mjera Nacionalnog stožera tijekom epidemije koronavirusa u Hrvatskoj bilo ustavno. No, mjera o privremenoj zabrani rada nedjeljom, koja je bila na snazi oko mjesec dana, nije bila u skladu s Ustavom, prenosi Index.hr.

Stožer je za tu odluku tvrdio da nije politička, nego striktno epidemiološka, no odluka Ustavnog suda sada otvara mogućnost tužbi prema državi.

– Ustavni sud utvrdio je da mjera zabrane rada nedjeljom u utvrđenom razdoblju, iako je težila ostvarenju legitimnog cilja zaštite života i zdravlja građana nije ispunjavala zahtjeve razmjernosti, priopćio je Ustavni sud.

Ako bi do takvih tužbi došlo i ako bi presude išle u korist tužitelja, odštetu bi morala platiti država, odnosno - porezni obveznici.

Niz prijedloga je odbačeno jer "predlagatelji nisu naveli ustavnopravno relevantne razloge za osporavanje ustavnosti", a Sud je zaključio da su za donošenje tih odluka postojali objektivni razlozi.

Među njima su prijedlozi koji su osporavali odluke Stožera o ograničavanju okupljanja, rad u trgovini i uslužnim djelatnostima te održavanju sportskih i kulturnih događanja, ali i održavanju pogreba te mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima.

Iz istog su razloga odbijeni i prijedlozi protiv Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza. (ls)