Logo - www-parentium.com
Porsche Istra

Radolović: Sveučilište obrane i sigurnosti ``Dr. Franjo Tuđman`` nastaje preko noći dok je pulski studij medicine i dalje na čekanju

Sanja Radolović (SDP)
13.09.2020. (09:24)

SDP-ova saborska zastupnica Sanja Radolović u saborskoj je raspravi iznijela stajalište o činjenici da je Vlada u prvo saborsko čitanje uputila prijedlog zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti „Dr. Franjo Tuđman“.

Radolović je istaknula kako SDP nije protiv razvoja obrane i sigurnosti, ali prijedlog ovog zakona bitno narušava ustavnu kategoriju autonomije Sveučilišta, a i ono što je propisano zakonskim okvirom u području znanosti i visokog obrazovanja, pa bi nadzor nad ovim Sveučilištem trebalo obavljati Ministarstvo obrane, a ne MZO. Također, brojne zamjerke dane prilikom javnog savjetovanja koje su stigle iz redova akademske zajednice nisu uzete u obzir. S druge strane, unatoč kroničnom nedostatku zdravstvenog kadra u Hrvatskoj, pulski studij Medicine i dalje je na čekanju, kaže Radolović, naglašavajući kako je pokretanje studija medicine u Puli pitanje šireg društvenog interesa koje se treba izdići iz politike, jer će ono donijeti puno za građane, buduće studente, zdravstven kadar, ali i razvoj cijele Istre i šire regije.

-Ne vidim razloga da uz sam studij medicine paralelno ne razvijamo i pulsku opću bolnicu i kadrove u njoj kako bi jednog dana dio djelatnosti prešao u klinike, a onda i sama bolnica u KBC. Mislim da osim velikih centara u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Osijeku i ostali krajevi Hrvatske imaju pravo na jednaku razinu zdravstvene zaštite i skrbi te jednako pravo na kvalitetno obrazovanje – rekla je Radolović i nastavila: „Kulminacija oko pokretanja studija medicine u Puli je dosegnuta traženjem sporazuma s najbližim KBC-om i Medicinskim fakultetom od strane Nacionalnog vijeća i za studij medicine u Puli i pri HKS-u. HKS je dostavio Sporazum s KBC-om „Sestre milosrdnice“, a Sveučilište u Puli Sporazum s KBC-om Rijeka, Sveučilištem u Rijeci i Medicinskim fakultetom u Rijeci. Po dobivenom sporazumima Katoličkom sveučilištu je izdana suglasnost Nacionalnog vijeća, a pulskom Sveučilištu nije. Pametnome dosta!“

Sanja Radolović uputila je zastupničko pitanje i ministru Fuchsu od kojeg očekuje da se, kako je zastupnica rekla, izdigne od političkih igrica članova Nacionalnog vijeća te sazove hitni sastanak njegovih članova, a sve s ciljem utvrđivanja prekoračenja njihovih ovlasti i izdavanja suglasnosti, a konačno i dopusnice za studij Medicine u Puli.

Priča je, naime, započela još prije godinu i pol dana kada je Sveučilište krenulo s osnivanjem studija te ispunjavanjem svih zakonskih pretpostavki. (dp)