Logo - www-parentium.com
Pekara Tre Fiori - Poreč

Kuća fresaka u Draguću - centar za posjetitelje i središte kulturne rute po istarskim freskama

29.06.2020. (10:35)

U Kući fresaka u Draguću prošlog je tjedna održana prezentacija interpretacijskog sadržaja Kuće fresaka i formiranje posjetiteljskog centra, kao središta kulturne rute po zidnim slikama u Istri.

Procjenjuje se da je na poluotoku sačuvano oko 150 lokaliteta sa zidnim slikama koje su nastajale od antičkog razdoblja pa sve do 20. stoljeća. Taj se broj povećava sa svakim novim istraživanjem arheoloških lokaliteta ili obnavljanjem crkvenih građevina jer uvijek se pronađe kakav novi primjerak zidnog slikarstva. 

Prisutnima su se na prezentaciji u Draguću obratili ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Graciano Kešac, te voditeljica Kuće fresaka Sunčica Mustač koja je prisutne provela kroz sadržaj Kuće. U konferencijskoj sali Kuće fresaka, sada opremljenoj informativnim materijalima, pozdravne govore održali su načelnik Općine Cerovlje Emil Daus i obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin.

Kuća fresaka u Draguću otvorena je 2015. u sklopu europskog projekta REVITAS, kojem je cilj bio revitalizacija istarskog zaleđa. Obnovljena je troetažna zgrada stare škole s info-pultom i malom galerijom u prizemlju, kongresnom salom na prvom katu i apartmanom te studijskim prostorom na drugom katu. Kuća je dobila i raznovrsnu tehničku opremu, osnovne tiskane materijale o freskama pod naslovom „Šareni trag“ te je izrađen digitalni sadržaj o najznačajnijim zidnim slikama na području hrvatske i slovenske Istre.

Dvije godine kasnije Kuća fresaka postaje odjel Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli te djeluje na više područja koje se mogu grupirati u obrazovnu, muzejsku, znanstvenu i stručnu, te turističku djelatnost.

Kuća fresaka organizirala je od 2017. niz domaćih i međunarodnih simpozija i seminara na području kulturne baštine, radionice o izradi zidnih slika, edukacija za učitelje, profesore i turističke djelatnike, izdala je nekoliko publikacija te pokrenula online bazu kulturne baštine slobodnog pristupa pod nazivom Istarska kulturna baština / Patrimonio culturale istriano (http://www.ppmi.hr/hr/patrimonio/), a koja funkcionira kao podrška znanstvenicima, stručnjacima i posjetiteljima Istre.

U sklopu Kuće fresaka organizirane su i domaće te gostujuće izložbe, a velika izložba o povijesti zaštite zidnog slikarstva u Istri „Čuvari istarskih fresaka“, gdje su se prezentirali najznačajniji istarski lokaliteti, još uvijek traje na Kaštelu u Puli.

U tijeku je i međunarodna izložba o zidnom slikarstvu dviju regija – Istre i Gornjeg Friulija koja je organizirana u suradnji s udrugom Ad Undecimum iz San Giorgio di Nogaro, trenutno u zgradi regionalnog parlamenta u Trstu. Ove godine tiskat će se i opsežna monografija o zidnom slikarstvu u serijalu Umjetnička baština istarske crkve gdje je Kuća fresaka suizdavač i dio uredništva. Kuća fresaka prikuplja i dokumentaciju o zidnim slikama i općenito o istarskoj kulturnoj baštini te omogućuje boravak stručnjacima i znanstvenicima te korištenje uredskih prostora. (dm)