Logo - www-parentium.com
LIDL - prijavite se za sezonski posao

Isplaćeno više od 4 milijuna kuna za zapošljavanje osoba s invaliditetom

Sudionici konferencije
25.06.2020. (14:46)

Poticaji za zapošljavanje osoba s invaliditetom i ispunjenje kvote na zamjenski način bili su tema videokonferencije u organizaciji HGK - Županijske komore Pula. Poslodavci koji u zakonski definiranim djelatnostima zapošljavaju više od 20 osoba imaju kvotnu obavezu zapošljavanja osoba s invaliditetom, a onim poslodavcima koji ne zapošljavaju osobe s invaliditetom omogućeno je da ostvare ispunjenje kvote na zamjenski način. Predsjednica Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić ističe kako velik broj poslodavaca u Istarskoj županiji ne prepoznaje priliku u ostvarivanju prava na tzv. zamjensku kvotu. Naime, poslodavcima se kroz nabavu roba i usluga od zaštitnih i integrativnih radionica, te udruga, zadruga i trgovačkih društava u kojima više od polovine zaposlenih čine osobe s invaliditetom, priznaje ispunjenje zakonske obaveze, ističe Jaklin Majetić. Kvotnu obavezu zamjenskim putem poslodavci mogu ostvariti i stipendiranjem osoba s invaliditetom, primanjem na praksu rehabilitanata, učenika s teškoćama u razvoju ili studenata s invaliditetom.

Poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom ZOSI omogućuje subvenciju plaće za te zaposlenike (do 70 posto osnovice), a sufinancira se od 50 do 70 posto troškova obrazovanja. Također, za arhitektonsku te tehničku prilagodbu radnog mjesta za osobe s invaliditetom poslodavci mogu dobiti gotovo 163 tisuće kuna za svaku kategoriju. Poslodavcima na raspolaganju stoje i sredstva za razvoj novih tehnologija i poslovnih procesa, a za zapošljavanje izvan kvote isplaćuje se i posebna novčana nagrada.

U rad konferencije uključili su se i predstavnici istarskog gospodarstva koji su podijelili svoja iskustva dobre prakse i poslovne suradnje s Tekop Novom, tvrtkom od koje pulski Calucem i Tehnomont nabavljaju radna odijela za posebne uvjete rada koja zadovoljavaju visoke standarde sigurnosti. Pritom Tehnomont d.d. zapošljava i više osoba nego li je propisano kvotom, pa u tom smislu ostvaruje i dodatni poticaj. Tvrtka Holcim (Hrvatska) iz Koromačna ispunjava kvotu na zamjenski način nabavljanjem folija za omatanje paleta od tvrtke AZK iz Varaždina. Naime, Holcimom dobavljač je tvrtka koju je osnovala osoba s invaliditetom, a koja je pritom ostvarila potporu za samozapošljavanje. (HGK/dp)