Logo - www-parentium.com
Opel: Otkup vozila? Isplata odmah!

POREČ: Moguće besplatno proširenje terasa te oslobađanje najma za terase i poslovne prostore za svibanj

Marino Poropat, Elio Štifanić, Loris Peršurić, Darko Saftić, Morena Mičetić Fabić, Dražen Olić, Robert Velenik i Vili Radessich
20.05.2020. (08:55)

Mjere pomoći porečkim obrtnicima i gospodarstvenicima u vrijeme gospodarske krize uzrokovane koronavirusom bile su u petak 15. svibnja tema sastanka gradonačelnika Lorisa Peršurića s predstavnicima Udruženja obrtnika Poreč - tajnikom Robertom Velenikom i predsjednikom Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri istom, Vilijem Radessichem. Sastanku su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Elio Štifanić, predsjednik gradske Komisije za javne površine Dražen Olić te pročelnici gradskih odjela za financije Darko Saftić, za komunalni sustav Marino Poropat, te za opću upravu i gospodarstvo Morena Mičetić Fabić.

Gradonačelnik je predstavnike obrtnika podsjetio na dva seta mjera pomoći gospodarstvenicima usvojene na sjednicama Gradskog vijeća u ožujku i travnju, kako bi se dao poticaj za zadržavanje radnih mjesta, ali i rješavanje problema nelikvidnosti onima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed pandemije i mjera nacionalnog i županijskog Stožera civilne zaštite.

Riječ je o mjerama za oslobađanje plaćanja korištenja javne površine od 1. ožujka do normalizacije poslovanja, odgodi plaćanja poreza na potrošnju od 1. ožujka do normalizacije stanja, smanjenju zakupa gradskih poslovnih prostora za 50% za one obuhvaćene ograničenjem rada, odgodi plaćanja komunalne naknade dok su mjere na snazi, pa sukladno tome i naknade za uređenje voda, odgodi plaćanja koncesijskih odobrenja i spomeničke rente, obročno beskamatno plaćanje za komunalni doprinos od 1. ožujka do normalizacije stanja, te odluci o smanjenju zakupnina za razdoblje dok su mjere Stožera na snazi, zatim za obavljanje djelatnosti u poslovnim prostorima Grada Poreča-Parenzo, te oslobađanju od plaćanja komunalne naknade za gospodarske subjekte kojima je navedenim mjerama Stožera obustavljen rad i to od početka travnja do obustave mjera.

Novi prijedlozi pomoći za obrtnike i poduzetnike, o kojima se raspravljalo na sastanku i koje su na snazi za mjesec svibanj su: mogućnost proširenja terasa ugostiteljskih objekata u slučajevima gdje je to moguće i gdje ne ometa kretanje drugih hitnih službi i građana, ali da se omogući poslovanje na do 50% širem dijelu javne površine uz jednak broj stolova kako bi se zadovoljili uvjeti i upute nacionalnog Stožera civilne zaštite te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o razmaku. Druga predložena mjera je oslobađanje plaćanja najma za terase ugostiteljskih objekata tijekom mjeseca svibnja 2020. godine, kao i oslobađanje plaćanja najma za poslovne prostore u vlasništvu Grada Poreča-Parenzo za isto razdoblje.

Kako je rekao Velenik, sve poslovanje kod obrtnika vezano je za turizam, pa je ugostiteljima svakako potrebna pomoć bi prebrodili period do dolaska turista i ponovnog pokretanja poslovanja. Dodao je i kako su obrtnici čekali ublažavanje mjera Stožera kako bi ponovno mogli raditi, ali mnogi ugostitelji nisu ni otvorili, a oni koji su otvorili nisu imali prometa, te se cijela situacija tek pomalo pokreće.

Gradonačelnik Peršurić rekao je kako će Grad nastojati iskoristiti sve zakonske mogućnosti za pomoć porečkim gospodarstvenicima, ali isto tako u svemu će se odlučivati oprezno i kako bi se kontrolirali prihodi i rashodi u gradskim proračunu, za potrebe svih proračunskih korisnika. (dp)