Logo - www-parentium.com
Valfresco Direkt

Novigrad: Dovršena sanacija crkve Svete Agate i zida starog groblja

Crkva Sv. Agate sanirana ove godine
19.05.2020. (11:13)

Dovršeni su radovi na sanaciji crkvice Svete Agate na starom gradskom groblju, nakon što je utvrđeno kako je narušena statika ovog vrijednog spomenika novigradske kulturno-povijesne baštine. U isto vrijeme proveden je u neposrednoj blizini i drugi investicijski zahvat, sanacija vanjske strane zida starog groblja.

Radovi na sanaciji crkvice natječajem su povjereni žminjskom Kapitelu, ovlaštenom i licenciranom za ovu vrstu radova na građevinama od kulturno-povijesne vrijednosti. Radovima vrijednim 355 tisuća kuna obuhvaćene su sanacija krovišta te stabilizacija temelja i zidova. Obnovu crkvice sufinanciralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu do 150.000 kuna. Nositelj investicije je novigradska župa Svetog Pelagija. Radove na sanaciji zida starog groblja, vrijedne 165.000 kuna, obavio je pak građevinski obrt Tašo iz Novigrada.

Crkva Svete Agate vrijedan je primjer troapsidalne romaničke sakralne arhitekture. Zanimljiva je zbog svoje trobrodne strukture natkrivene dvoslivnim krovom, te zbog specifičnog svetišta izduženoga kornim prostorom središnje apside. Crkva se datira u rasponu od IX. do XIII. stoljeća. Uz pretpostavljeni karolinški utjecaj, na crkvi su vidljiva obilježja regionalne sakralne arhitekture ranog srednjeg vijeka. U unutrašnjosti se nalaze dva kasnobarokna kipa domaće izrade (anđeli lučonoše) i oltarna slika sv. Agate. Crkva sv. Agate restaurirana je i konzervirana 1993.-1995. godine.

U pripremi je i malo znanstveno-povijesno istraživanje starog novigradskog groblja, koje će uskoro biti predstavljeno javnosti, javljaju iz gradske uprave Novigrada.

Zid starog groblja
Zid starog groblja