Logo - www-parentium.com
Valfresco Direkt

Na snagu stupio paket EU mjera za pomoć u sektoru ribarstva i akvakulture

Foto:Pixabay
27.04.2020. (09:59)

U subotu, 25. travnja, na snagu je stupila Uredba Europskog parlamenta i Vijeća o posebnim mjerama za ublažavanje učinaka koronavirusa u sektoru ribarstva i akvakulture kojom se mijenjaju Uredba o Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo (EFPR) te Uredba o zajedničkoj organizaciji tržišta proizvodima ribarstva i akvakulture (ZOT).

Nova Uredba rezultat je ministarske videokonferencije koju je organizirala Hrvatska kao trenutno predsjedavajuća Vijeću Europske unije. Videokonferenciju je vodila ministrica Marija Vučković a na njoj se raspravljalo o trenutnom stanju kao i mogućim odgovorima na izazove u sektoru poljoprivrede i ribarstva uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Na konferenciji sudjelovali i EU ministri nadležni za poljoprivredu i ribarstvo kao i dva nadležna Povjerenika Europske komisije, Janusz Wojciechowski za poljoprivredu te Virginijus Sinkevičius za ribarstvo.

Među novim mjerama ističu se potpore za privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti, koja uzima u obzir i nova plovila, uz najveću stopu sufinanciranja od 75 posto, mogućnost dodjele radnog kapitala i kompenzacija za smanjenje proizvodnje ili prodaje i troškova skladištenja za uzgajivače te ponovno uvođenje potpore za udruženja organizacija proizvođača za skladištenje.

– Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s dionicima sektora ribarstva i akvakulture identificiralo je mjere koja bi najbolje i najbrže pomogle našem ribarskom sektoru i za to smo se, među ostalim i zalagali. Europski kolege ministri nadležni za ribarstvo bili su složni u mjerama koje treba poduzeti kako bi se pomoglo sektoru, a te su mjere od danas i na snazi. Paralelno se radi i na mjerama za pomoć ublažavanja posljedica pandemije za sektor poljoprivrede. Komisija je u nekoliko navrata izašla s prijedlozima rješenja i uskoro ćemo imati novu ministarsku videokonferenciju upravo na tu temu, izjavila je u priopćenju za medije Ministarstva poljoprivrede RH ministrica Marija Vučković. (ls)