Logo - www-parentium.com

Nacionalni stožer: U Hrvatskoj 306 zaraženih, 52 nova slučaja - od danas zabrana napuštanja mjesta prebivališta

23.03.2020. (09:25)

Članovi Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske na konferenciji za medije iznijeli su najnovije podatke o broju zaraženih i borbi protiv epidemije koronavirusa, jučer dodatno zakompliciranu serijom potresa u Zagrebu. Trenutno je potvrđeno ukupno 306 osoba zaraženih koronavirusom, a pet osoba je ozdravilo.

Dvije su krizne situacije: potres na području Zagreba i koronavirus. U potresu je 27 građana ozlijeđeno, od čega 18 teže. 12 osoba je hospitalizirano. Štete su velike, 250 oštećenih objekata. Pregledi se još rade.

Tijekom noći na zagrebački je aerodrom sletio zrakoplov s drugim dijelom donacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

- Od ovoga trenutka svi epidemiolozi u Hrvatskoj su u trajnoj pripravnosti, rekao je ravnatelj Krunoslav Capak.

Zabrana napuštanja mjesta prebivališta

 - Odluku koju ću potpisati jest zabrana napuštanja mjesta prebivališta u RH. Broj zaraženih raste. Iz zabrane mjesta napuštanja birališta će se izuzeti djelatnosti bitne za promet i opskrbu određenih područja.Bit će to dnevne migracije u bitnim službama, dostava lijekova, komunalne djelatnosti, opskrba plinom i strujom, novinari, hitna medicinska skrb itd. Ove mjere su sve strože i strože, a hoće li biti još rigoroznije ovisi o tome koliko će se društvo pridržavati tih mjera. Zdravlje ljudi je zadaća broj jedan i tu neće biti nikakvog kompromisa. Širenje zaraze se može spriječiti samo ako se boravi u kući, rekao je ministar Božinović zaključivši da će tijekom dana biti zabranjen međugradski promet osobnim automobilima.

Na novinarsko pitanje kad će se ljekarne opskrbiti zaštitnim materijalom, Beroš je odgovorio kako Ministarstvo gospodarstva radi na nabavi. - Primarno je da naši zdravstveni djelatnici imaju zaštitni materijal, rekao je ministar Beroš.