Logo - www-parentium.com
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore

Tesla već u travnju predstavlja novu, revolucionarnu generaciju baterija za električna vozila?

Tesla Roadster (foto: Tesla.com)
01.03.2020. (16:44)

Možete o Tesli ili električnim automobila misliti što god hoćete, činjenica je da američki proizvođač u ovom trenutku na tom tržištu ima veliku prednost koju planira i povećati. Po mnogim izvorima, naime, u travnju planira predstaviti novu generaciju baterija za vozila s većom energetskom gustoćom i nižom masom. Cijela priča je nazvana Projekt ptica trkačica i vrti oko prošlogodišnje transakcije u kojoj je Maxwell Technologies postao dijelom Teslina imperija. Ta se kompanija bavi tehnologijom baterija s elektrolitima od čvrstih materija (za razliku od danas dominantno tekućih).

Cilj je s novim baterijama dobiti reduciranu cijenu od svega 100 dolara po kWh-u (danas se te cijene kreću od 500 do 600 dolara) te veću energetsku gustoću, što bi bila ključna prednost u odnosu na konkurente, koja bi pak Tesli omogućila drastično niže cijene automobila i(li) veću zaradu. Pretpostavlja se da su zbog novih baterija na čekanju Tesla Roadster s najavljenim dometom od 1000 km te Tesla Cybertruck s autonomijom od 780 km.

Na novom projektu Tesla radi samostalno, bez svog donedavnog partnera Panasonica, a cijeli projekt vodi Jeff Dahn. Gospodina inače zovu Teslinim guruom za baterije (HAK)