Logo - www-parentium.com
Cafe bar Soggiorno

Vježbanje za zdravlje kroz sva godišnja doba

06.11.2019. (08:52)

U posljednjem tjednu listopada organizirana je za građane Poreča aktivnost nordijskog hodanja kao jedna od najpopularnijih aktivnosti za osobe srednje i treće životne dobi. Ova aktivnost u Poreču privlači svakim danom sve više sudionika čime građani biraju zdrav život i najprimjereniju tjelesnu aktivnost koja je primjerena praktički svakoj osobi u svakoj životnoj dobi, kažu u Zdravom gradu Poreč.

Uz aktivnost nordijskog hodanja održano je i stručno vođene vježbe na otvorenom u najvećem porečkom parku – šetnici Gradskog kupališta. Aktivnost je vodio stalni stručni suradnik Zdravog grada, porečki kineziolog Zoran Jendrašić.

Porečko podneblje, uređene šetnice, rekviziti na otvorenom te odlični prostorni uvjeti za tjelovježbu za otvorenom uopće poticaj su stanovnicima da biraju i žive zdrave životne izbore. U suradnji Zdravog grada Poreč, porečkih kineziologa i Grada Poreča nastavlja se cjelogodišnji projekt „Volonteri u parku“ u sklopu nacionalnog projekta „Živjeti zdravo“, a pod okriljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZZJZ). Ideja projekta je koristiti dobrobiti otvorenog prostora i znanje stručnjaka te poticanje kontinuiranog vježbanja na otvorenom čim većeg broja ljudi. Vježba na otvorenom ima čitav niz prednosti, dostupna je u bilo koje vrijeme, besplatna, primjerena svim dobnim skupinama, a jedna od osnovnih prednosti u zimskim mjesecima je izbjegavanje zadržavanja ljudi, posebno rizičnih skupina, u zatvorenim prostorima i izbjegavanje izloženosti raznim uzročnicima bolesti.

Cilj ove stručno organizirane aktivnosti bio je, osim tjelovježbe, naučiti sve sudionike pravilnom ponašanju prilikom bavljenja tjelesnom aktivnošću kao i pravilno praćenje tjelesnih funkcija u opterećenju. Tako je stručni voditelj svim sudionicima pokazao kako pravilno mjeriti i pratiti otkucaje srca, kako podići razinu opterećenja nordijskim hodanjem i vježbanjem, te kako kontrolirati razinu opterećenja stalnim praćenjem otkucaja srca. Program Nordijskog hodanja uz praćenje opterećenje namijenjen je svim dobnim skupinama kako radno sposobnim i zdravim osobama tako i populaciji treće dobi, te rekonvalescentima (KV bolesnici, dijabetičari, osobe u oporavku od teških bolesti i sl.).

Sudionici su stoga vođeni kroz aktivnosti i poduku:

Vođena aktivnost je provedena u vremenu od ukupno 2 sata za sve zainteresirane građane. Svi su na poklon dobili majicu u žuto plavim tonovima odnosno bojama Zdravog grada Poreč sa logom Zdravog grada Poreč i motom „Naš izbor je zdrav život“!